15 maart 2014 : Wevelgem-Orchies (Fr) 1e etappe naar Parijs (50km)

We startten om 6h30 voor de eerste etappe van onze tocht naar Parijs: vanuit Wevelgem tot Orchies, een kleine stad in het noorden van Frankrijk en het centrum van de chicoreiteelt. Ik had het parkoers opgeladen op mijn Garmin en met de parkoersbeschrijving en kaart als hulpmiddel trokken we op pad.

Via Lauwe stapten we in de richting van Moeskroen. Na een 10-tal kilometer namen we er de tijd voor een koffie en croissant . Daarna ging het verder richting Herseaux (Les Ballons) en kwamen we een eerste maal in Frankrijk. Via Wattrelos en Leers stapten we opnieuw “over de schreve” naar de grensdorpen Nechin en Templeuve. Op de weg naar Baisieux wandelden we voorbij de brouwerij Cazeau (brasseriedecazeau.be). Een bezoek aan de brouwerij is enkel mogelijk voor groepen. We vervolgden onze tocht en kwamen opnieuw in Frankrijk en het plaatsje Baisieux.

Wat later bereikten we Camphin-en-Pévèle, vooral gekend bij de koersliefhebbers van de helleklassieker Paris-Roubaix. In het dorpje ligt de beruchte kasseistrook “Carrefour de l’Arbre”. Bij het binnenwandelen van Camphin konden we een glimp opvangen van het trainingscentrum van de voetbalploeg LOSC Lille.

Na 32 km namen we in een café een wat langere eetpauze.
Via Wannehain, Bachy en Nomain trokken we doorheen het Pays de Pévèle . In Nomain hielden we na 46 km wandelen een laatste keer halt. Zoals in de meeste Bar/Tabac’s bij onze zuiderburen konden we ook hier “live” de paardenwedrennen volgen op TV. Toen we het dorpje achter ons lieten zagen we wat verder ons einddoel liggen: Orchies. Een landbouwer vroeg ons nog nieuwsgierig  vroeg wat het doel van onze tocht was. Hij vertelde ons met een zekere trots dat hij ooit samen met enkele vrienden vanuit Le-Puy-en-Velay naar Santiago was gestapt. Bij het afscheid wenste hij ons verder “bon courage et bonne route”.

Vanuit Orchies spoorden we met de trein naar Lille en daarna vanuit het station “Lille Flandres” naar Kortrijk.

De eerste tocht richting Parijs was geslaagd. De volgende tocht richting Parijs is gepland op 29 maart : dan stappen we van Orchies naar Cambrai.
(Orchies-Cambrai)

Mijn fotoreportage : Wevelgem-Orchies 15 maart 2014

De fotreportage van Patrick : Patrick 15 maart 2014

Het traject op Routeyou : naar Orchies 15 maart 2014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “15 maart 2014 : Wevelgem-Orchies (Fr) 1e etappe naar Parijs (50km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.