19 oktober 2013 : Rekkem (21km)+ Circuit du Kluit Put à la Lys (13km)

21ste Open Grenstocht (Rekkem-Paradijs)- organisatie 12 uren van Lauwe
en
Circuit du Kluit Put à la Lys (13km) (Halluin) : Halluin : Circuit du Kluit Put à la Lys

De tocht startte naar jaarlijkse traditie vanuit het schooltje van het Rekkemse gehucht het Paradijs, dat zowel op de grens met Frankrijk als op de grens met Wallonië ligt. In deze grensstreek waren vroeger heel wat smokkelaars of “blauwers” actief. De “Blauwers” poogden hun geheime lading ( in vele gevallen tabak) over de grens met Frankrijk te brengen, terwijl De “Kommiezen”  ten strijde trokken tegen deze “fraudeurs”.

We startten in de richting van Risquons-Tout (Moeskroen), maar via het waterbufferbekken (Brun Cornet) en de Kloosterhoek en enkele mooie veldwegels bereikten we uiteindelijk het Kraaiveld in Lauwe.

Hier konden we genieten van een mooi panorama over Rekkem en de lager gelegen Leievallei. We volgden het traject van het “smokkelaarspad” en kwamen wat later bij de rustpost in de sporthalle van Rekkem.

We vervolgden onze tocht en via de Murissonstraat en Pont Neufstraat bereikten we de oevers van de Leie. Via de Wijk Ten Dale en de Waterstraat bereikten we een 2de keer de sporthal.

De parkoersmeester liet ons nu de grens met Frankrijk oversteken en we kwamen zo terecht in Halluin. Voor de start hadden we het parkoers van de tocht goed bestudeerd en opgemerkt dat we hier konden aansluiten op het traject van het circuit “du Kluit Put à la Lys”. Dit wandelpad is 13 km lang en loopt hoofdzakelijk op het grondgebied van de Franse grensgemeente. Ik had het traject op mijn wandelGPS opgeladen en Patrick had het kaartje en de beschrijving van de wandelroute bij.

We verlieten dus het parkoers dat de wandelclub had uitgetekend en volgden het wandelpad. Via de Rouge Porte en een woonwijk kwamen we opnieuw in België op de wijk de “Barakken” in Menen. We stapten voorbij de Sint-Jozefskerk en kwamen uiteindelijk bij de Leie. We stapten over de brug en kwamen zo bij de “Oude sluizen”.

Via een loopbrug kwamen we op het eiland, dat ontstond door de rechttrekking van de Leie. Hier ligt ook de plezierhaven van Menen-Halluin. Via de oever van de gekanaliseerde Leie bereikten we opnieuw de wijk de Barakken. We volden nu de Grensstraat, die pal gelegen is op de staatsgrens en wat later kwamen we bij het stadhuis van Halluin.
Op zaterdag is het marktdag in Halluin en het was er dan ook zeer druk. We liepen eventjes tussen de marktkramen en kochten iets om te eten. We hadden ruim 24 km zonder onderbreking gestapt en we besloten dan ook om eventjes te pauzeren en iets te eten en te drinken in het café “Le Relais”.

Na onze pauze vervolgden we onze tocht en we stapten nu naar het wat hoger gelegen natuurgebied ” Kluit Put”, een vroegere kleigroeve. In deze kleiput kwamen vroeger de mensen uit de omgeving zwemmen. Nu is het een visvijver. We daalden terug af en stapten doorheen het mooie stadspark en  passeerden wat verder de molen “Hollebeke”.

Aangezien er momenteel onderhoudswerken worden uitgevoerd was er weinig te zien van de molen. Uiteindelijk kwamen we bij de wijk Mont d’Halluin en kwamen we terug op het parkoers van de Open grenstocht. Via de stichting ” Ons erfdeel”, de “kattewegel” en de “grenspostwegel” bereikten we opnieuw de wijk Paradijs.

We hadden genoten van een mooie wandeling in de grensstreek en hadden een 34-tal kilometer afgelegd. In de zaal proefden we nog van een lekkere Picon.

Hier kun je de foto’s bekijken : Rekkem 19 oktober 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.