21 september 2013 : Tangissart (40km)

Tangissart, een deelgemeente van Court-Saint-Etienne, was dit jaar de startplaats van de 37e editie van de “Marche de l’Empereur”. Het dorpje ligt in Waals-Brabant, een 30-tal kilometer ten zuiden van Brussel en een voor ons totaal onbekende regio. We waren dan ook zeer benieuwd welk parkoers “Les marcheurs du Hain” ons zouden aanbieden. Het was tevens de slotwandeling van de Challenge “les Classiques des 5 Provinces”.
We schreven ons in voor de tocht van 40km en gingen op pad iets voor 8 uur.

Tangissart ligt in een dalletje en we moesten na de stoart al meteen klimmen tot boven op het plateau. We trokken via smalle en onverharde paden naar Bousval, een deelgemeente van Genappe, en van hieruit naar Glabais. De parkoersmeester verwende ons ondertussen met mooie onverharde wegels en holle wegen door de prachtige natuur en het golvende landschap van Waals-Brabant.

In Glabais, een andere deelgemeente van Genappe, was er een controle in de mooie “ferme Saint-Pierre”. Hier trokken degenen die hadden gekozen voor het parkoers van 60km verder richting Plancenoit en “Leeuw van Waterloo”.
Wijzelf keerden terug naar Bousval en passeerden onderweg het golfterrein “l’Empereur”.
Het was ideaal wandelweer en we genoten van het prachtige, afwisselende parkoers.
We moesten voortdurend klimmen en dalen , want de vele kleine riviertjes en beekjes liggen hier diep ingesneden in het plateau.

Terug in Bousval namen we een korte stop. We hadden ondertussen 21km afgelegd.
Nu ging de tocht in zuidelijke richting naar Sart-Dames-Avelines en tenslotte verder naar Villers-la-Ville. Uiteindelijk kwamen we bij de indrukwekkende ruïnes van de voormalige cisterciënzerabdij.
We passeerden hier ook in 2009 toen we startten vanuit Ernage. We namen ook deze keer een stop in het “Chalet de la Forêt” en dronken er een lekkere “Chimay Grande Réserve”.
Er bleven nog een 3-tal kilometer te stappen en we wandelden door het “Bois d’He” en langs het beekje “Ry d’Hez” terug naar de “Salle Notre Dame” in Tangissart.

We hadden genoten van een prachtige natuurtocht in deze mooie streek en we hoorden na afloop van de andere wandelaars dan ook niets dan lovende woorden.
We lieten onze wandelboekjes afstempelen en ontvingen een herinnering van de “Challenge des 5 Provinces“.

Hier kun je de foto’s bekijken : Tangissart 21 september 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.