10 augustus 2013 : Morbecque (Fr) (15km) : Ciruit des trois bois

Morbecque (in het Vlaams : Moerbeke) is een dorp gelegen in Frans-Vlaanderen, ten zuiden van het stadje Hazebrouck. We kozen voor het circuit “sentier des 3 bois” en startten om 8h30 aan de kerk van Morbecque.

Weldra kwamen we bij het “Bois de la Cruysabeele” en wat later bij het “Bois de la Fanque”.
Bij het verlaten van dit bosje, bij het gehucht Romarin, stapten we voorbij het prachtige estaminet “la rue de Sercus”. Sercus (in het Vlaams : Zerkel) is een naburig dorpje, dat door Guido Gezelle in 1898 werd bezocht. In de namiddag zouden we ginds het circuit “Saint-Erasme” bewandelen.

Via enkele onverharde veldwegen bereikten we uiteindelijk het derde bos : het “Bois des huit Rues”. Hier ontdekten we, totaal onverwacht, de restanten van een lanceerbasis van V1 (“vliegende bommen”). De projectielen die van hieruit door de Duitsers zouden worden gelanceerd, hadden Londen als doelwit. Vanaf deze basis werd er nooit een V1 gelanceerd. Bombardementen van de geallieerden (Britten) zorgden ervoor dat de basis vroegtijdig werd achtergelaten. Toch wel indrukwekkend en onwezenlijk om getuige te zijn van de deze ruïnes.

Bij het verlaten van het bos zagen wij de stadjes Hazebrouck en Cassel, dat boven op de gelijknamige berg (heuvel), ligt. Via een klimmetje en de “Keele Brugghe” kwamen we opnieuw in Morbecque.

We hadden een mooie wandeling gemaakt in de streek ten zuiden van Hazebrouck.
We waren het eens : het noorden van Frankrijk is echt een pareltje om te ontdekken.
In de plaatselijke café-tabac namen we nog een drankje vooraleer we richting Sercus reden, waar we nog het circuit “Saint-Erasme” stapten.

Bekijk hier de fotoreportage : Morbecque 10 augustus 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.