13 juli 2013 : Nieuwkerke (27km) (Wandelnetwerk Heuvelland)

Via de site www.wandelknooppunt.be had ik met behulp van de wandelrouteplanner zelf een wandelparkoers van 27km uitgetekend in het Heuvelland.
Ik koos voor een tocht ten zuiden van de Kemmelberg met als vertrekpunt Nieuwkerke, de meest zuidelijke deelgemeente van Heuvelland.

We liepen eerst in de richting van Wulvergem, de kleinste deelgemeente van Heuvelland. We wandelden niet tot de dorpskom want de tocht ging richting Kemmelberg. Het parkoers ging  langzaam bergop en na een tijdje kwamen we bij het provinciedomein Kemmelberg. We klommen doorheen de prachtige natuur tot aan het hotel “De Hollemeersch”.

Vanaf hier genoten we van een mooi panorama over het zuiden van Heuvelland en zagen in de verte de kerken van Mesen, Wulvergem en Nieuwkerke.


We liepen nu verder over de Monteberg en zagen plots voor ons het silhouet van een jonge ree. Het dier leek niet echt opgeschrikt want het bleef een tijdje in onze richting kijken vooraleer te vluchten.
We stapten wat later voorbij de wijngaarden van de Monteberg en zagen daarna voor ons de kerkjes van Loker en Dranouter. We daalden nu terug af naar de Douvevallei en liepen door het natuurgebied “Eeuwenhout”.

Via de Hillestraat stapten we voorbij het eet- en praatcafé de “Barbier” en bereikten uiteindelijk de “schreve”. We  kwamen terecht op het Franse knooppuntennetwerk en merkten voor ons de torens op van Bailleul. Via een natuurgebied (Conservatoire Botanique National) daalden we af naar de vlakte en klommen daarna via de Ravensberg opnieuw in de richting van de grens (zie : Sentier du Ravensberg). Deze bereikten we bij de Verloren Hoek (Coin Perdu), waarna we verder liepen tot de dorpskern van Dranouter.


In het café “De Zon” namen we een pauze en geraakten er aan de praat  met enkele stamgasten.
Daarna vervolgden we opnieuw onze tocht naar Nieuwkerke. Er bleven nog een 6-tal kilometer te stappen. We moesten nog éénmaal klimmen tot boven op de Zwarte Molen. Hier heeft men een prachtig uitzicht op de lager gelegen Leie-vallei. Er staat eveneens een calvariekruis, opgericht ter herdenking van drie priesters die in de 16e eeuw door de Geuzen werden vermoord.


Wat later bereikten we via de “Heirweg” onze startplaats in Nieuwkerke.
We hadden een mooie tocht gemaakt door het mooie West-Vlaamse Heuvelland.

Hier kun je de fotoreportage bekijken : Nieuwkerke 13 juli 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.