8 juni 2013 : Thuin (42km)

30e Marche de la Thudinie
organiserende club : “Les Roteus Waibiens”

Zaterdag stond de “Marche de la Thudinie” geprogrammeerd. De wandelclub “Les Roteus Waibiens” organiseerden deze tocht reeds voor de 30e keer. Thuin, de startplaats is een oude stad gelegen langs de Samber, ten zuidwesten van Charleroi. De stad is het centrum van de streek “La Thudinie”.
De organiserende wandelclub had heel wat concurrentie want in Zingem werd de Sloebertocht georganiseerd en ook nog 2 tochten van 50km in Wallonië : nl in Sclayn en Ivoz.
Daardoor konden de organisatoren in Thuin, spijtig genoeg, slechts een 40-tal deelnemers verwelkomen voor de langste afstand van 42 km. De wandelclub uit Thuin verdiende echter heel wat meer want de wandelaars werden getrakteerd op een prachtige en gevarieerde wandeling in de streek rond Thuin.
Na de start liepen we door het “Bois du Grand Bon Dieu” en kwamen via de nauwe straatjes met zicht op de “hangende tuinen” terug in de bovenstad. De eerste stempel kregen we bij het Belfort. Dit bouwwerk staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Thuin is werkelijk een mooi, middeleeuws stadje dat een bezoekje meer dan waard is.
Daarna ging de tocht verder richting Lobbes, wat verderop gelegen langs de Samber. We volgden een tijdje de tramlijn tussen Thuin en Lobbes. In Lobbes konden we de prachtige Collegiale Sint-Ursmaruskerk bewonderen, gelegen hoog boven de Samber. Aan de sluis van Lobbes kregen we onze 2de stempel.
Daarna volgden we een tijdje het jaagpad langs de Samber en liepen daarna langs een kaarsrecht pad door het “Bois le Comté” en vervolgens naar Mont-Sainte-Geneviève. We hielden hier een eerste korte rust na 19km.
Daarna vervolgden we onze weg door het “Bois du Baron” en kwamen uiteindelijk aan bij een chalet in het “Bois de Waibes”. Hier had de parkoersmeester een lus uitgetekend.
Daarna liepen we stilaan terug naar Thuin. Na een steile afdaling, bezaaid met keien en stenen, kwamen we uiteindelijk bij het afgelegen gehucht Hourpes, in een dal niet ver van de Samber. Hier getuigen een rij arbeidershuisjes en een kasteel van een industrieel verleden van ijzersmelterijen en hoogovens.
Wat verderop moeten we stevig klimmen door het bos en krijgen tenslotte een laatste stempel in Waibes. Daarna volgt de afdaling naar de Samber en zien we aan de overkant het belfort van het vestingstadje Thuin. Een laatste klim bracht ons terug bij de startplaats.
De tocht en de prachtige streek rond Thuin hadden ons ten zeerste bekoord.
Na afloop brachten we nog een kort bezoekje aan de wat verder gelegen ruïnes van ” l’Abbaye d’Aulne” (http://www.abbayedaulne.be/) en de brouwerij.

De fotoreportage kan men hier bekijken : Thuin 8 juni 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.