29 juni 2013 : Avelgem (52km)

Guldensporentochten vanuit Avelgem.

De week na de Nacht van West-Vlaanderen staat naar jaarlijkse traditie de Guldensporentocht op het programma. Deze tocht start vanuit Avelgem en wordt georganiseerd door de wandelclub de Waterhoekstappers uit Heestert. We hadden hier vroeger nog gestart maar hadden nooit de grootste afstand (60km) gestapt. Dus dit jaar moest het lukken.

Iets na 6h15 gingen we van start en via enkele onverharde wegen wandelden we naar Waarmaarde  en dan verder naar Kerkhove. Langs de overkant van Schelde konden we niet naast de afschuwelijke electriciteitscentrale van Ruien kijken met daarachter de beboste heuvelrug van de Kluisberg.

In Kerkhove hadden we een eerste rust na bijna 7km. We werden getrakteerd op een koffie en een suikerwafel. Daarna staken we de Schelde over en liepen nu via Meersse naar Melden. De veldwegels in de Scheldemeersen lagen er modderig bij want het had de nacht voordien overvloedig geregend. De rust in Melden bereikten we na 15km.

Van hieruit beklommen we de “Koppenberg”, de bekende kuitenbijter uit de Ronde van Vlaanderen.
Boven op deze bult genoten we van een mooi panorama van de Scheldevallei. Wat later maakten we kennis met het Koppenbergbos, een mooi stuk natuur.

Na de 2de stop in Melden stapten we nu naar Zulzeke, de kleinste deelgemeente van Kluisbergen. Via het Spijkerbos (of Elenebos) bereikten we het kerkje en het “Bellemanshuisje”.

In het plaatselijke café “’t Oud Gemeentehuis” was de 4de stempelpost. We namen hier een wat uitgebreidere pauze. We dronken een lekkere Ename en de cafébaas zorgde voor de aangepaste muziek. De sfeer zat er goed in en we waren de tijd wat uit het oog verloren.


Vanuit Zulzeke stapten we naar het kunstenaarsdorpje Kwaremont. We genoten van het mooie parkoers doorheen het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen. Aangezien we wat vertraging hadden op ons tijdschema besloten we om de lus van 7km niet te wandelen en onmiddellijk naar Kerkhove te stappen. Onderweg liepen we over vlonderpaden doorheen het natuurreservaat het “Paddenbroek”. Dit moerassige gebied is een restant van de oude loop van de Schelde.

Vanuit Kerkhove stapten we terug naar Waarmaarde. Via een vroegere Scheldearm bereikten we het gehucht Rugge, ook Waterhoek genoemd. Door de Avelgemse meersen bereikten we het centrum van Avelgem en de startzaal na een zwerftocht van 52km.

We werden getrakteerd op een prachtige en gevarieerde tocht langs de Schelde en doorheen het mooie stukje Vlaamse Ardennen tussen de Koppenberg en Kwaremont.

Bedankt aan de organiserende club voor de mooie organisatie.

Er waren uiteindelijk 1028 deelnemers.

Hier kun je de fotoreportage bekijken : Avelgem 29 juni 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.