23 maart 2013 : Zwevegem (Euraudax) : 75 km

Zaterdag was er in Zwevegem een Euraudax-tocht van 75 km (3 lussen van 25km). We schreven ons in voor de volledige tocht, dus 75 km. We startten om 6h30 vanuit de kanoclub Sobeka langs het kanaal Kortrijk-Bossuit in Zwevegem. Voor de start werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Jacques Goesaert. Hij was stichter en organisator van Euraudax Kuurne-Ieper en behaalde 8 “gouden arenden”.

We begonnen langs het kanaal Kortrijk-Bossuit (verbindt de Leie met de Schelde) in de richting van Moen. Er waaide een ijskoude wind en er viel regen en hagel. Iedereen had zich dan ook goed ingeduffeld om de barre weersomstandigheden te trotseren. We wandelden door het “Orveytbos” in Moen en wat later hadden we een 1ste wagenrust langs de vaart.

Daarna namen de baankapiteins Marc en Didier ons mee naar Bossuit. We liepen voorbij het mooie kasteel dat er helaas vervallen uitziet .

Via Sint-Denijs bereikten we het “Mortagnebos” en daarna de 2de wagenrust. Het was een mooi parkoers over vaak onverharde paden en kerkwegels in deze mooie licht golvende streek.

Ondertussen was het gestopt met regenen en de paraplu’s werden opgeborgen. Via de wijk Zwevegem-Knokke liepen we terug naar de kanoclub aan het kanaal.De organisatie had na de 1e lus een rust van 1 uur gepland en we kregen frieten met stoofvlees geserveerd. We lieten het ons smaken.

De 2de lus liep richting Kortrijk. We liepen via het bedrijventerrein Evolis met zijn vier windturbines (de vier Daltons) en via de wijk “Kapel ter Bede” en bereikten zo opnieuw het kanaal dat we volgden tot aan de Leie. De verbreding en verdieping van deze rivier (tot 1350 ton) heeft het uitzicht van de stad ingrijpend veranderd. We volgden de Leieboorden via de Diksmuidekaai.

In Kortrijk was er een rust voorzien in het gezellige café-bistro “Balthazar”. Daarna liepen we via het stadscentrum en het begijnhof naar de “Lange Munte”. Aan de sporthal was een wagenrust voorzien.

Ondertussen had de groep 42 km afgelegd. De tocht bracht ons via het centrum van Zwevegem, met zijn twee molens, voor de 2de maal bij de kanoclub. Vooraleer de laatste lus te beginnen, konden we deze keer genieten van een broodje. Na de rust van 30 minuten vertrokken we voor de laatste lus van 25 km. We liepen langs het “Banhoutbos” in de richting van Otegem.

Na de 1ste wagenrust begon de duisternis te vallen en werden de zaklampen bovengehaald en de fluohesjes aangetrokken. Via Heestert en de spoorwegbedding, van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem, bereikten we het kanaal in Moen, waar er een laatste wagenrust was. Er bleven nu nog 9 km te stappen. Via de Keiberg liepen we terug naar Zwevegem. Precies om 21h30 bereikten we de startzaal. We bestelden nog een Orval en babbelden nog wat na met de andere wandelaars. Tenslotte namen we afscheid en bedankten de mensen van Kuurne-Ieper voor de mooie en goed verzorgde tocht.

Er waren 50 deelnemers waarvan 29 de volledige 75 km stapten.

Hier kun je het fotoverslag bekijken : Euraudax Zwevegem 23 maart 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.