2 maart 2013 : Fumal (42km)

Marche des Petits Pas Fumalois – organiserende club : Les Petits Pas Fumalois


Het dorpje Fumal ligt in de provincie Liège en is een deelgemeente van Braives. Het bevindt zich in de landstreek Haspengouw (Hesbaye).

De tocht begon door de straten van het dorpje en op een rots boven het dorp zagen we het kasteel en de kerk liggen. Ter hoogte van het vroegere stationsplein staken we de “Méhaigne” over en klommen uit het dal van het riviertje.

We wandelden in de richting van Wanzoul, een deelgemeente van Wanze, dat net als Braives in het natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Méhaigne ligt. In Wanzoul  was een eerste rustpost ingericht.

We vervolgden echter onmiddellijk onze tocht richting Villers-Le-Bouillet . Ondertussen was Luc komen aansluiten en met zijn drieën vervolgden we de tocht.

Voor ons lag de Maasvallei en we zagen de koeltorens van de kerncentrale van Tihange (nabij Huy) liggen.

In de volgende controlepost in Villers-Le-Bouillet had de wandelclub een lus uitgetekend. Toen we  de 2de maal arriveerden in Villers-Le-Bouillet namen we een korte pauze.
Daarna wandelden we terug naar Wanzoul en naar Huccorgne. We passeerden onderweg een kalksteengroeve en kwamen uiteindelijk terug bij de vallei van de Méhaigne.  Het viaduct over de autoweg ligt hoog boven de vallei. Wat later stapten we voorbij het mooie “château de Famelette” en daalden verder af tot aan de Méhaigne en liepen zo Huccorgne binnen.

Hier liet de parkoersmeester ons opnieuw een lus stappen. Het was een prachtig traject maar wel pittig door het klimmen en dalen op de flanken van de vallei.

Toen we opnieuw in Huccorgne arriveerden, bleven er nog zowat 4 km te wandelen en we besloten een laatste rustpauze in te lassen. We stapten uiteindelijk terug naar Fumal via de RAVEL (lijn 127) en langs de oevers van de Méhaigne.

Het was een leuke en gevarieerde tocht in het natuurpark van de Burdinale en de Méhaigne.

Hier kun je de foto’s bekijken : Fumal 2 maart 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.