16 maart 2013 : Hody (50km)

Les Djoyeûs d’â Tultay – 7ème Randonnée Condrusienne

We moesten zaterdag  vroeg uit de veren want om 4h30 vertrokken we vanuit West-Vlaanderen richting Luikse Condroz. Ruim 2 uur later en na wat zoekwerk, arriveerden we bij de startplaats in Hody, een deelgemeente van Anthisnes . Het dorpje ligt een 25-tal kilometer ten zuiden van de stad Liège.

We hadden met Luc afgesproken om 7h15 in de startzaal. We dronken nog een koffie met een koffiekoek en begonnen om 7h20 aan onze tocht van 50 km. De wandeling werd ingericht door “Les Djoyeûs d’â Tultay” en was de eerste tocht van de “Challenge des 5 Provinces”. Deze “Challenge” wordt georganiseerd door vijf verschillende clubs vanuit de vijf Waalse provincies .Na de start stapten we via Villers-aux-Tours (1e controle) en het Bois d’Esneux naar Esneux. Het was prachtig wandelen doorheen het besneeuwde landschap. Luc herinnerde zich dat hij hier vorig jaar ook een mooie tocht had gestapt.

Onderweg naar Esneux passeerden we het “Domaine du Rond Chêne”, waar een grote mammoetboom staat (naar het schijnt de grootste boom van België) . We bereikten de 2de controle in Esneux na een lange afdaling tot bij de Ourthe. De rivier zouden we een tijdje volgen om daarna uit de vallei te klimmen.

Vanuit Lagrange had de parkoersmeester een lus uitgepijld van 8 km. Door het bos daalden we af tot bij een grote weg. We stapten door Berleur en merkten hier en daar markeringen op van de Via Mosana (een pelgrimsweg naar Compostela). We daalden af tot bij het riviertje “La Magrée” (een zijrivier van de Ourthe) en kwamen in het gehucht Limont en wat later opnieuw in Lagrange. We namen hier de tijd om even uit te rusten.

Na een drankje en een broodje vervolgden we de tocht die ons via Limont naar Tavier en verder naar Fraiture zou brengen. Een stukje van ruim 8 km over hoofdzakelijk onverharde wegen en doorheen het “Bois des Gottes”.

Een gebouw  in het kasteelpark van Fraiture (met camping) deed dienst als rustpost en hier kregen we onze 5de stempel. Daarna ging het terug richting Tavier. We besloten een laatste korte stop in te lassen vooraleer de laatste kilometers aan te vatten. Vanuit Tavier klommen we uit het dal van “La Magrée”. Boven op het plateau op weg naar Hody stond er een stevige wind. Na ruim 9 uur stappen, bereikten we de aankomst.

Het was een prachtige en gevarieerde tocht geworden in een mooi winters sneeuwlandschap. Toch hopen we stilaan op wat meer warmte en zon, want de winter heeft immers lang genoeg geduurd. We dronken nog een lekker biertje (Cervoise) en praatten nog wat na met enkele bekenden. We lieten uiteindelijk onze boekjes en de kaart van de “Challenge” afstempelen en keerden terug huiswaarts.

Hier kun je de volledige fotoreportage bekijken : Hody 16 maart 2013

Volgende week staat een Euraudax-tocht van 75km (3 lussen van 25km of 15 uur stappen) op het programma. We starten vanuit de Kanoclub in Zwevegem om 6h30. De groep Kuurne-Ieper is de organisator en de dienstdoende baankapiteins zijn Marc Debooserie en Didier Delecluse.(Euraudax Zwevegem)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.