9 februari 2013 : Clermont-sur-Berwinne (42km)

41ème Marche Internationale de la BerwinneLes  Pedestrians de Clermont-sur-Berwinne:

Clermont-sur-Berwinne is een deelgemeente van Thimister-Clermont en ligt in het land van Herve. Deze streek bevindt zich in de driehoek Aken-Luik-Maastricht.
Het kleine dorpje heeft het label van “les plus beaux villages de Wallonie” en ligt langs de Via Mosana, een pelgrimsroute naar Compostela, ongeveer halverwege tussen Luik en Aken.

De lokale wandelclub organiseerde dit weekend voor de 41e keer hun “Marche Internationale de la Berwinne”. We schreven ons in voor de 42 km en vertrokken omstreeks 8 uur vanuit de startzaal.
Het waren winterse omstandigheden: er lag een dik wit sneeuwtapijt en het vroor lichtjes.

Het eerste deel van de tocht bracht ons naar Hoof (een wijk van Welkenraedt). Hier was de eerste stempelcontrole in het atelier van een schrijnwerkerij.

De 2de rustpost (na 9,4km) lag vlakbij het station van Dolhain-Gileppe, gelegen in het stadje Limbourg. Onderweg waren we doorheen het “Forêt Domaniale de Grunhaut” gestapt. Het landschap was echt betoverend door het mooie witte sneeuwtapijt. We stapten langs de Vesder. Hoog boven de rivier lag het middeleeuwse vestingstadje Limbourg. Daar zouden we later op de tocht nog voorbijkomen.

Het was stevig klimmen uit het dal van de Vesder. Boven was er een boerderij en daarna daalden we terug af naar een grote weg die we een tijdje volgden om daarna opnieuw uit het dalletje te klauteren. Daarna liepen we door de besneeuwde weiden naar beneden tot aan de voetbalvelden van Goé.

Het was ondertussen volop genieten van de prachtige panorama’s. Vanuit Goé ging de tocht verder naar Membach. Hier bereikten we na 16,5 km de derde stempelcontrole in een garage. We besloten onmiddellijk verder te stappen. We staken opnieuw de Vesder over en bereikten het grote bos “Hertogenwald”. We bevonden ons hier op amper 3 km van Eupen.

.

In het bos ging het aanvankelijk licht bergop. De weg was hier en daar gevaarlijk spekglad en we konden soms met moeite ons evenwicht bewaren. Uiteindelijk bereikten we het stuwmeer van de Gileppe en in de verte zagen we de stuwdam.

In een toren hoog boven de stuwdam was de 4 de controle (na 25 km). We namen de tijd om wat te eten en te drinken en vervolgden na een kwartuurtje onze weg.
De volgende controle lag op 7 km in het vestingstadje Limbourg. Het was een pittig traject en het was voortdurend klimmen en dalen. Het stappen door de sneeuw en de modder maakten de tocht lastig en zwaar. Op de Place Saint-Georges, onder monumentenzorg geplaatst als uitzonderlijk erfgoed van Wallonie, bereikten we de voorlaatste controle.

We daalden via een wandelpad, herschapen in een beekje, terug af naar de Vesder. Daarna volgde een passage door het “Bois Mignon” langs een klaterend riviertje. Het was puur genieten van de rust en de schitterende natuur. Door de besneeuwde weilanden en doorheen ontelbare poortjes stapten we verder naar de laatste controle in Elsaute.

Er bleven nog 3 km te stappen. Net voor de aankomst konden we genieten van een mooi uitzicht over het dorpje.

We hadden genoten van een zeer hoogstaande tocht in een prachtige streek. We lieten onze wandelboekjes afstempelen en proefden nog van een glas cider (een streekprodukt) en van het lekkere biertje “Val-Dieu” en een stukje Herve-kaas.

Hier kun je de foto’s bekijken : Clermont-Sur-Berwinne 9 februari 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.