19 januari 2013 : Brugge (31km)

De Brugsche Globetrotters organiseerden zaterdag naar jaarlijkse traditie de “Brugse Vesten Tocht”.

Wij (Patrick en ikzelf) startten omstreeks 8h30 vanuit het Sint-Lodewijkscollege. De voorbije nacht was er opnieuw sneeuw gevallen waardoor het sneeuwtapijt was aangedikt. Na de start liepen we eerst richting Smedenpoort, één van de 4 overgebleven stadspoorten van Brugge, en vanaf de Smedenpoort via de Boeverievest in de richting van het station.

Daarna volgden we een tijdje de drukke stadsring via de Buiten Begijnenvest en de Buiten Katelijnevest. Vanaf de Katelijnepoort wandelden we via de Gentpoortvest naar de Gentpoort en verder over de Kazernevest naar de Kruispoort. Onderweg staken we de Coupure over via de Conzettbrug.

We waren stevig ingeduffeld, want de temperatuur steeg niet boven het vriespunt, maar toch was het  aangenaam wandelen langs de vesten en we bewonderden het besneeuwde landschap. Aan de Kruispoort verlieten we eventjes de Brugse Vesten en staken de drukke stadsring over. In een café in Sint-Kruis was er een eerste rustpost. We namen de tijd voor een koffie en startten een poosje later de lus (3,5 km). Een halfuurtje later waren we terug in het café, maar vervolgden nu onmiddellijk onze tocht. We liepen opnieuw naar de Kruispoort en bewandelden nu de Kruisvest richting Dampoort en passeerden de vier oude molens, opgesteld langs de Vesten. Vanaf de Dampoort liepen we langs het Zuidervaartje, dat naar Damme loopt, en de Polderstraat tot aan de Damse Vaart.

Een rode vlag gaf aan dat schaatsen niet was toegelaten. We volgen nu de Damse Vaart richting Brugge en bereikten iets later de 3de rustpost op de wijk Sint-Jozef. We lieten onze controlekaart afstempelen en vertrokken meteen voor de lus die ons via enkele landwegen in de richting van Koolkerke en het Fort van Beieren (opgericht in de 18de eeuw door Franse troepen) stuurde.

Via enkele woonwijken bereikten we opnieuw de rustpost in Sint-Jozef. We hadden ondertussen 22km afgelegd en namen er de tijd voor een kom warme soep en een hot-dog met zuurkool. Daarna ging het opnieuw richting Vesten. Via de Komvest bereikten we uiteindelijk de Kolenkaai en de vernieuwde Scheepsdalebrug (een kantelbrug). We wandelden verder via de Houtkaai en langs de Afleidingsvaart tot aan het Graaf Visartpark. Wat later liepen we door de Ezelpoort en via de Ezelstraat naar de laatste rustpost. Via de Smedenvest en de Smedenpoort stapten we terug naar de startzaal.

Niettegenstaande gladde wegen, sneeuw en de vriestemperaturen hadden zich toch 951 wandelaars in voor deze tocht ingeschreven.

Hier kun je de fotoreportage bekijken : Brugge 19 januari 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.