29 december 2012 : Liège (Euraudax) (25km)

We reisden met de trein naar de “vurige stede”Liège. Om 10h vertrokken we vanuit het café “de l’Univers”, gelegen rechtover het futuristische station Guillemins, met een grote groep wandelaars (141 deelnemers) voor een 25km euraudax-tocht.

Er waren heel wat bekende gezichten. De baankapitein van dienst was Marc Libion en hij nam de grote groep op sleeptouw en liet ons de “vurige stede” verkennen.
Kim had ons reeds gewaarschuwd dat het geen “pannekoekenwandeling” zou worden en het werd inderdaad een heel “pittige” tocht. Er moest nu en dan stevig worden geklommen en dan terug gedaald en dan terug geklommen en er werd aan een goed tempo doorgestapt.

We startten via de residentiële wijk Cointe. Deze wijk ligt hoog op de flanken van de Maasvallei en beneden zagen we het imposante station Guillemins liggen. Daarna stapten we via Tilleur naar Saint-Nicolas.

Vooraleer we de eerste wagenrust bereikten, moest er goed worden geklommen. Jassen en truien werden uitgetrokken want de weergoden lieten ons genieten van de “zachte” temperaturen.
Vanop de hoogte hadden we een mooi zicht op het voetbalstadium van de Luikse voetbalclub Standard beneden aan de oevers van de Maas.

We daalden daarna terug af naar de stad en flaneerden wat door de straten en steegjes. We dienden heel wat trappen te beklimmen om wat later terug af te dalen.
De tweede wagenrust lag boven aan de citadel, gelegen op een heuvel van 111 meter boven de Maas. We werden door de organisatie getrakteerd op een jenever. Van hieruit hadden we een mooi uitzicht over de stad. Hier op de flanken van de Maasvallei waren vroeger wijngaarden

Na de wagenrust daalden we terug af naar het centrum en konden we een halfuurtje ronddolen op de kerstmarkt op de Place Saint-Lambert. Het was er gezellig druk en we liepen er zowaar Antoine en Willy tegen het lijf. Aan een kraampje proefden we van een lekkere “la Chouffe”.

Daarna stapten we terug door de winkelstraten naar het startpunt. We bedankten Marc voor de prachtige tocht en praatten nog wat na vooraleer de terugreis aan te vatten. Het was een verrassende en aangename verkenning geworden van deze Waalse stad.

Hier kun je de fotoreportage bekijken : Liège 29 december 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.