3 november 2012 : Beyne-Heusay (42km)

Beyne-Heusay ligt aan de rand van Liège boven de vallei van de Maas. De plaatselijke wandelclub “les Roteus di Houssaie” organiseerde er reeds voor de 37ste maal hun Marche Internationale du Houx. Het is een 2-daagse organisatie van deze club want men kan er zowel op zaterdag als op zondag wandelen.
We vertrokken iets voor 8 uur vanuit de startzaal voor de tocht van 42km. Het regende lichtjes en we daalden meteen af naar het lager gelegen Jupille-sur-Meuse. In dit dorp wordt het gekende bier “Jupiler” gebrouwen.
Van hieruit klommen we terug uit het dal van de Maas en konden we na wat klimwerk genieten van een prachtig panorama vanLiège.
 

We bereikten weldra de tweede rustpost in Rabosée een gehucht van Wandre. Via Cheratte stapten we verder naar Argenteau, een deelgemeente van Visé.

Hier konden we voor de derde maal rusten. We vervolgden echter onmiddellijk onze tocht en we daalden nu helemaal af tot aan de rechteroever van de Maas, die we volgden tot aan de rand van Visé.

 

Dit was meteen het verste punt van onze tocht. Om uit het dal van de Maas te klauteren, moesten we opnieuw stevig klimmen en we stapten nu naar Richelle, een andere deelgemeente van Visé, hoog boven de Maas gelegen. Tussen Visé en Richelle volgden we het traject van de Via Mosana, de pelgrimsweg langs de Maas van Maastricht naar Namur (bestemming Santiago).

Vanuit Richelle stapten we opnieuw naar Argenteau. Na enige tijd daalden we af in een bos en bereikten we het riviertje de Julienne. We bevonden ons in een prachtig natuurgebied. Aan de vijver was een chalet, waar we eventjes halt hielden en genoten van een lekkere Orval. Het was onze eerste stop en we hadden ongeveer 25km afgelegd.
 

Om bij de controlepost in Argenteau te geraken, moesten we opnieuw naar boven klauteren. Hier kregen we onze 5de stempel.

Daarna daalden we opnieuw af naar het riviertje, dat we nu een heel poosje zouden volgen. Het was hier prachtig wandelen in deze mooie natuur.

 

We bereikten wat later voor de 2de maal de controlepost in Rabosée. Via enkele prachtige modderwegels en via het centrum van Saive liepen we nu verder naar de laatste controlepost  in Queue-du-Bois, een wijk van Beyne-Heusay.
Er bleven nog 4km te stappen. Vooraleer we het eindpunt bereikten, dienden we echter nog een laatste keer al onze klimtalenten aan te spreken om een echte “kuitenbijter” te overwinnen.

Het was een mooie en gevarieerde wandeling geworden, gekruid met heel wat modderpaadjes en heel wat klim- en klauterwerk.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.