24 november 2012 : Mazenzele (50km)

De wandelclub “Horizon Opwijk” viert dit jaar haar 20 ste verjaardag. De vereniging maakte van de 14 de Horizontocht haar jubileumtocht. We hadden deze tocht reeds in 2007 gestapt en hadden toen genoten van het mooie parkoers.

Mazenzele is een deelgemeente van Opwijk en ligt in de provincie Vlaams-Brabant tussen Asse en Dendermonde.

De tocht vertrok vanuit de Sint-Pieterszaal. Toen we er omstreeks 7h15 aankwamen, hadden reeds heel wat wandelaars  de plaatselijke lus van 8km gestapt. Wij schreven ons in voor de 50km, aten nog een croissant, dronken een koffie en vertrokken een halfuurtje later. Het was herfstweer : er hing een lichte mist, die de hele dag over het landschap zou blijven hangen. 

door de mist rond Mazenzele
door de mist rond Mazenzele

De 1e lus bracht ons naar Droeshout, een gehucht van Opwijk. Na onze 1e stempel in de startzaal volgde een stuk van 10km die ons via mooie veld- en landwegen naar Krokegem, een deelgemeente van Asse bracht. We stapten tot aan de grens van Merchtem en via het natuurgebied Paddenbroeken bereikten we de eerste maal Krokegem.

natuurgebied Paddenbroeken
natuurgebied Paddenbroeken
onderweg naar Mollem
onderweg naar Mollem

We namen hier tijd voor een lekkere kom soep en een broodje en wat later vervolgden we onze tocht. De parkoersmeester had vanuit Krokegem een lus uitgetekend. We wandelden over onverharde wegen en slijkerige paadjes naar het Kartelobos en naar Mollem.

Kartelobos in Asse
Kartelobos in Asse

We volgden een tijdje het wandelpad “tussen Kravaal en Kartelo”. Onderweg liepen we voorbij een hoppeveld met een kunstwerk.

Hoppeveld rond Asse
Hoppeveld rond Asse

De streek van Asse, Affligem en Aalst was vroeger de bakermat van een bloeiende hopteelt. De benedictijnenabdij van Affligem speelde hierbij een belangrijke rol. Bij de tweede passage in de rustpost van Krokegem  waren we reeds halverwege de tocht.

De tocht ging daarna richting Asbeek, een ander gehucht van Asse.

Het was prachtig wandelen in deze licht heuvelachtige streek. We namen een korte pauze in het plaatselijke café, dat dienst deed als controlepost en vervolgden nadien onze tocht richting Asse-Terheide, waar in het café  “3 voor 1  frank” de volgende rustpost was.

Asse-Terheide
Asse-Terheide

Via het Kravaalbos bereikten we de laatste rustpost in Meldert.

Sint-Walburgakerk in Meldert
Sint-Walburgakerk in Meldert

We dronken er een lekkere “Affligem” en keerden via het Kravaalbos terug naar de startzaal in Mazenzele.

Het was een prachtige tocht met veel natuur en vele mooie onverharde paadjes en weggetjes die er weliswaar soms heel slijkerig bijlagen.

Een dikke proficiat voor de parkoersmeester en de organiserende club. 

Hier kun je de foto’s bekijken : Mazenzele 24 november 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.