10 november 2012 : Malonne (42km)

Vandaag kozen we voor een wandeltocht in de Waalse provincie Namur. De wandelclub Wallonia Namur ( Site Wallonia Namur) organiseerde er vanuit Malonne voor de 40ste keer haar “Marche d’hiver”. De startplaats van de wandeling was het instituut “Saint-Berthuin”.

Malonne is een deelgemeente van Namur en ligt in de vallei van de Samber. In het dorp is er eveneens een klooster van de  zusters Clarissen dat de laatste tijd geregeld in het nieuws kwam.

We startten rond kwart voor acht en het ging onmiddellijk flink bergop via een wegel die ons in korte tijd doorheen het bos hoog boven Malonne bracht. Boven moesten we eventjes bekomen en happen naar adem. Van een adembenemende opwarming gesproken.

Door het bos stapten we nu richting Floreffe. Beneden aan onze rechterzijde stroomde de Samber. Bij het verlaten van het bos hadden we in de verte voor ons een mooi zicht op de abdij van Floreffe.

We daalden af tot bij de Samber en mochten daarna via trappen de steile hoogte beklimmen waarop de abdij is gebouwd. Daarna vervolgden we onze weg in de richting van Franière waar we onze eerste stempel kregen.

Vanuit Franière wandelden we terug richting Floreffe. Via een prachtig stuk natuur en een pad langs een oude arm van de Samber bereikten we opnieuw de rivier. We bleven de oever volgen voorbij de abdij van Floreffe tot in Floriffoux.

Hier rustten we voor de tweede keer in de stallingen van een boerderij.

We verlieten nu het dal van de Samber en we liepen richting Soye. Er volgde een stevige klimpartij door het Bois de Namur en nu stapten we noordwaarts in de richting van Temploux. In de kantine van de plaatselijke voetbalclub was de derde rustpost.

Na een pauze vervolgden we onze weg tot aan de snelweg E42 die we een tijdje volgden. De auto’s en vrachtwagens raasden met veel lawaai voorbij. Via het vliegveld  van Temploux ging de tocht richting Suarlée, waar we onze controlekaart voor de vierde maal lieten afstempelen.

Nu ging het opnieuw richting Floriffoux.  Doorheen het “Bois de la Flache” bereikten we de eerste huizen van Flawinne maar daalden uiteindelijk via een mooi pad af naar de vijfde controle in de boerderij van Floriffoux.

Onze terugtocht bracht ons opnieuw naar de oevers van de Samber en voor ons zagen we in de hoogte Flawinne liggen. Na een poosje draaiden we terug richting Malonne, dat we bereikten via een mooi pad doorheen een bosje. Uiteindelijk bereikten we opnieuw de startzaal.

We lieten ons wandelboekje afstempelen en namen afscheid van onze wandelvrienden. We hadden genoten van een mooie tocht.

Nadien brachten we nog een kort bezoekje aan de abdij van Floreffe waar we proefden van het lekkere abdijbier, gebrouwen in de brouwerij Lefèbvre in Quenast.

Hier kun je mijn foto’s bekijken : Malonne 10 november 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.