7 oktober 2012 : Wachtebeke (Overslag) (24km)

De startplaats van de tocht was gelegen in Overslag. Midden in dit dorp staan vier grenspalen (uit 1843) die de grens vormen tussen België en Nederland. De landsgrens snijdt het dorpje Overslag doormidden. De helft van de bewoners van Overslag zijn bijgevolg Belgen en de andere helft Nederlanders.

Het Belgische gedeelte van Overslag hoort bij Wachtebeke, terwijl het Nederlandse  gedeelte bij Terneuzen is gevoegd.

Het plaatselijke Feestcomité organiseerde hier de “Zwarte Ruitertocht”. Ik koos voor de omloop van 24 km. Kort na de start passeerde ik meteen de landsgrens bij de grenspaal 297. Op deze plaats staat eveneens een Oostenrijkse grenspaal uit 1770.

Via de Moerbekepolderweg en de Rode Sluisweg bereikte ik de “Grote Kreek” op het grondgebied van Moerbeke. Deze kreek maakt deel uit van het Wachtebeeks krekengebied.

De eerste rustpost bereikte ik na 9 km en was gelegen in de wijk Kruisstraat. Na een korte rust ging het verder via de kreek het “Pereboomsgat”, gelegen op de grens, en via de lange en kronkelende Kloosterweg wandelde ik in de richting van Zuiddorpe.

Dit is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen, gelegen ten zuiden van de stad Axel.

In het gemeenschapshuis ’t Kaaike van Zuiddorpe was de tweede rustpost voorzien en hier had ik reeds 17km afgelegd.

Via de Sint-Elooipolder en de Sint-Elooiskreek bereikte ik de Overslagdijk , gelegen op de landsgrens , en uiteindelijk opnieuw de startzaal in Overslag. Het was een rustige tocht in de grensstreek door polders en langs kreken en waterlopen.

Hier mijn fotoreportage :Wachtebeke (Overslag) 7 oktober 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.