27 oktober 2012 : Enghien (50km)

Bij aankomst in Enghien was het nog pikdonker en moesten we op zoek naar de startzaal.  De tocht werd georganiseerd door de club “Marcheurs de la Sylle” en startte vanuit de paardenstallen van het kasteel (1719) in het park van Enghien. Dit mooie park werd in 1607 aangelegd door de familie d’Arenberg. We dronken een koffie en schreven ons in voor de tocht van 50 km. Rond kwart voor acht gingen we van start. Het was koud en het had lichtjes gevroren.

We trokken eerst richting Steenkerque, een deelgemeente van Braine-le-Comte. Steenkerque is een rustig dorpje gelegen langs de Zenne.

Bij onze aankomst in het schooltje van Steenkerque hadden we bijna 9km afgelegd. Van hieruit had de parkoersmeester 2 lussen uitgetekend. We lieten wat overtollige zaken (regenvest) achter en vertrokken voor de eerste lus van 9 km. We wandelden door de vallei van de Zenne richting Rebecq.

Het was heerlijk wandelen in deze rustige omgeving. De tweede lus was 7 km lang. Bij onze derde doortocht in Steenkerque besloten we om eventjes te pauzeren. We hadden ondertussen 25km afgelegd en waren halverwege. We dronken een kom soep en aten een broodje met kaas.

Na de korte rustpauze ging het nu richting Hoves, een deelgemeente van Silly, gelegen langs de Romeinse heerweg van Bavay naar Asse. Onderweg kregen we het gezelschap van een hond, die reeds een tijdje een ander groepje wandelaars was gevolgd. Nu liep hij zwaar hijgend achter ons en we vreesden een beetje dat hij ter plaatse zou neervallen. In Hoves legden we de situatie uit aan een toevallige passant. De man stelde voor om de hond bij hem te houden en de politie te verwittigen. Wij bedankten hem en vervolgden opgelucht onze tocht.

Vanuit Hoves trokken we nu verder richting Mark, een deelgemeente van Enghien. Bij onze aankomst hier bleven nog 12 km te stappen. Dit dorpje is gelegen aan het gelijknamige riviertje “Mark” een zijrivier van de Dender. We stapten hier een lus van 6 km richting Sint-Pieters-Kapelle (Herne). Onderweg passeerden we de Konijnenbosmolen, een watermolen langs de Mark. De eerste vermelding van deze watermolen dateert van het jaar 1335.

Het laatste stuk van de tocht liep van Mark naar Enghien. We liepen door het prachtige kasteelpark van Enghien en konden het mooie kasteel, gebouwd in 1913 in neoklassieke stijl, bewonderen. We bereikten het paviljoen van de Zeven Sterren, aangelegd op het hoogste punt van het park en uiteindelijk de stallingen, waar onze tocht begon.

We hadden genoten van een prachtige wandeling. We proefden er nog van een “Abbaye de Forest” gebrouwen in de “Brasserie de Silly” en praatten nog wat na met andere wandelaars.

Hier kun je mijn foto’s bekijken : Foto’s Enghien 27 oktober 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.