27 oktober 2012 : Enghien (50km)

Bij onze aankomst in Enghien was het nog pikdonker en moesten we op zoek naar de startzaal.  De tocht werd georganiseerd door de club “Marcheurs de la Sylle” en startte vanuit de paardenstallen ( 1719) in het park van Enghien. Dit mooie park werd in 1607 aangelegd door de familie d’Arenberg. We dronken een koffie en schreven ons in voor de 50km. Rond kwart voor acht gingen we van start. Het was koud en het had lichtjes gevroren.
We trokken eerst richting Steenkerque, een deelgemeent van Braine-le-Comte. Het is een rustig dorpje dat gelegen is aan de Zenne.

Bij onze aankomst in het schooltje van Steenkerque hadden we bijna 9km afgelegd. Van hieruit had de parkoersmeester 2 lussen uitgetekend. We lieten wat overtollige zaken (regenvest) achter en vertrokken voor de 1e lus van 9km. We wandelden door de vallei van de Zenne richting Rebecq.

 

Het was heerlijk wandelen in deze rustige omgeving. De 2de lus was 7km lang en bij onze derde doortocht in Steenkerque besloten we om eventjes te pauzeren. We hadden ondertussen 25km afgelegd en waren halverwege. We dronken een kom soep en aten een broodje kaas.
Na de korte rustpauze ging het nu richting Hoves, een deelgemeente van Silly, en gelegen langs de Romeinse heerweg van Bavay naar Asse. Onderweg kregen we het gezelschap van een hond, die vanuit Steenkerque andere wandelaars was  gevolgd en nu zwaar hijgend achter ons aan liep. We vreesden dat hij ter plaatse zou neervallen. In Hoves vroeg een man of de hond van ons was, en we legden uit dat de hond ons reeds een heel eind was gevolgd. De man stelde voor om de hond, die dringend aan rusten toe was, in zijn garage op te sluiten en de politie te verwittigen. Wij bedankten de man en stapten verder.
 
Vanuit Hoves trokken we nu verder richting Mark, een deelgemeente van Enghien. Bij onze aankomst hier bleven nog 12km te stappen. Dit dorpje is gelegen aan het gelijknamige riviertje “Mark” een zijrivier van de Dender. We stapten hier een lus van 6km richting Sint-Pieters-Kapelle (Herne). Onderweg passeerden we een watermolen op het riviertje de Mark (Konijnenbosmolen, eerste vermelding in 1335).

Het laatste stuk van de tocht liep van Mark naar Enghien. We liepen door het prachtige kasteelpark van Enghien en konden het mooie kasteel (neoklassieke stijl, gebouwd in 1913) bewonderen. We bereikten het paviljoen van de Zeven Sterren, aangelegd op het hoogste punt van het park en uiteindelijk de stallingen, waar onze tocht begon.
 
We hadden genoten van een prachtige wandeling. We proefden er nog van een “Abbaye de Forest” gebrouwen in de “Brasserie de Silly” en praatten wat na met andere wandelaars.
 

Hier kun je mijn foto’s bekijken : Foto’s Enghien 27 oktober 2012

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *