13 oktober 2012 : Drunen (Nederland) (50km)

Wandelen in Noord-Brabant door de regio Langstraat

De  wandelclub WSV Waalwijk 82 viert dit jaar haar 30-jarige verjaardag en organiseerde daarom dit weekend een Jubileumtocht.

De wandelaars konden kiezen uit volgende afstanden 110, 100, 80 of 75 (start op vrijdagavond om 22h) en 50, 25 of 15km. Het café de Westhoek in Drunen was de plaats van afspraak en startplaats.

Rond 6h45 kwamen we aan in Drunen en schreven ons in voor de tocht van 50 km. Bij de inschrijving kregen we een parkoersbeschrijving voor de eerste lus van 25 km. Na deze lus zouden we in het startlokaal de routebeschrijving voor de volgende 25 km krijgen.In het café zaten wandelaars die de nacht hadden doorgestapt en eventjes een korte pauze hielden.

Vooraleer onze tocht te beginnen  namen we  de tijd om een koffie te drinken en iets te eten. Drunen ligt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch en maakt deel uit van de regio Langstraat, die vroeger het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie.Toen we omstreeks 7h15 vertrokken voor onze eerste lus van 25 km was het buiten nog steeds donker. Via Elshout en Haarsteeg liepen we richting ’s-Hertogenbosch. Na bijna 8 km bereikten we de eerste wagenrust waar we iets konden drinken en eten.

Via de “Inlaagdijk” en “Voordijk” bereikten we Vlijmen, het meest oostelijk gelegen dorp van de Langstraat. We stapten verder over de Heidijk. Deze dijk werd in 1359 aangelegd om te beschermen tegen overstromingen van de Maas.

Weldra bereikten we de de wagenrust en kort nadien stapten we voorbij de Emmamolen (1886) in Nieuwkuijk.

Na 25 km waren we opnieuw in Drunen in het café de “Westhoek”. Wij meldden ons af en kregen de routebeschrijving voor de volgende lus en een bonnetje voor een koffie en een “broodje knakworst”.

Na een halfuurtje begonnen we aan de volgende 25 km. Via het “Halve Zolenpad” (een vroegere spoorlijn die verwijst naar de schoenenindustrie) liepen we richting Waalwijk.

We doorkruisten enkele wijken en bereikten uiteindelijk het nationaal park “Loonse en Drunense duinen”.

Na 8km hadden we een eerste rust. Vervolgens ging de tocht richting Kaatsheuvel en het pretpark “Efteling”.

Weldra bereikten we voor de 2de maal de rust. Er bleven nog 6km te stappen en het was ondertussen heftig aan het regenen zodat we uiteindelijk drijfnat in Drunen aankwamen.

We lieten onze wandelboekjes afstempelen en ontvingen een “Oorkonde” en een medaille ter herinnering.

Hier vind je mijn fotoreportage : Drunen 13 oktober 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.