8 september 2012 : Solré-sur-Sambre (30km)

Solré-sur-Sambre ligt in de provincie Hainaut tussen Mons en Beaumont. Zoals de naam doet vermoeden ligt het dorpje langs de Samber en is een deelgemeente van Erquelinnes. De plaatselijke wandelclub met de originele en welluidende naam “les Gratte-Pavés” organiseerde hier voor de 35ste keer hun tocht “marche des Pavés”.

Volledig onbekend was deze regio niet voor ons want enkele jaren geleden hadden we vanuit Solré een Adeps-wandeling gestapt.

We begonnen iets na 8 uur aan onze tocht en volgden in het begin een tijdje het riviertje de “Thure”.

We wandelden verder in zuidelijke richting naar Bersillies-l’Abbaye, een andere deelgemeente van Erquelinnes. Onderweg liepen we door enkele stukjes bos: het “Bois de Solré” en het “Bois de Bersillies”.

Bersillies-l’Abbaye is een grensdorpje langs de Franse grens. We hielden er een korte pauze terwijl er op het grote plein voor het stadhuis “balle pelote” werd gespeeld.

Vanuit Bersillies liep de tocht richting Hantes-Wiheries en we stapten een tijdje in Frankrijk.
We daalden af naar het riviertje de “Hantes” dat wat verderop in Labuissière in de Samber uitmondt.

Na de tweede controle in Hantes-Wiheries kwamen we opnieuw bij de Samber aan de sluis van Labuissière. Het was prachtig weer en de zon scheen volop. Er was een toeristisch  informatiebureau en in het café “de L’écluse” proefden we van een streekbiertje: “La Binchoise”. Het bier is gebrouwen in het wat verder gelegen Carnavalstadje Binche.

Daarna ging het via een lange veldweg richting Merbes-le-Chateau.

We wandelden langs de oevers van de Samber opnieuw naar de startplaats in Solré-sur-Sambre.

Jammer dat we het kasteel van Solré niet te zien kregen.

Na afloop bezochten we nog de kleine brouwerij “Brasserie d’Erquelinnes Alain Brootcoorens” (http://www.bierenaturelle.be/). In de brouwerij werd “La grande fête du Houblon” georganiseerd. We kregen een korte rondleiding en deskundige uitleg omtrent het brouwproces en mochten proeven van de bieren “Angelus” (blond) en van “L’Abbaye de la Thure” (bruin) die hier ter plaatse worden gebrouwen.

Hier mijn fotoreportage : Solré-sur-Sambre 8 sept 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.