29 september 2012 : Euraudax Westouter (50km)

Het was nog donker toen we deze morgen vanuit de zaal Corneblomme in Westouter startten voor een Euraudax-tocht georganiseerd door de groep Kuurne-Ieper. Gelukkig was het volle maan en bijgevolg niet volledig pikdonker.
De wandelaars konden kiezen voor een tocht van 25, 50 of 75 km. Ikzelf koos voor 50km (2 lussen van 25km). Patrick startte voor minimum 50 en misschien 75 km. Roland was verantwoordelijk voor het parkoers en liep als baankapitein voorop. Hij kent de streek als zijn broekzak en had de tocht zeer goed voorbereid. Hij trakteerde ons op een prachtige en gevarieerde tocht door het Vlaamse Heuvelland en doorheen de Monts de Flandre (een stukje Frans-Vlaanderen).

Monts de Flandre
Monts de Flandre

Tijdens de eerste lus van 25 km trokken we over de Franse grens richting Catsberg, die we in het donker van ver zagen liggen dankzij de verlichtte mast er bovenop.
We bereikten de eerste wagenrust aan de voet van de Catsberg en trokken daarna verder in de richting van Bailleul.

de Catsberg met antenne
de Catsberg met antenne
abdij Sainte Marie du Mont op de Catsberg
abdij Sainte Marie du Mont op de Catsberg
de torens van Bailleul (of Belle)
de torens van Bailleul (of Belle)

In Sint-Janskappel (aan de voet van de Mont Noir) hadden we na 18 km een tweede wagenrust. Nadien ging het via de “site naturel Marguerite Yourcenar” en de Mont Noir naar Westouter.
Vooraleer de 2de lus te beginnen konden we genieten van een warme maaltijd.
Een aantal wandelaars, waaronder mijn clubmakker Luc de Viking, schreven zich ondertussen in voor de volgende 25 of 50km. Luc was net terug van een pelgrimstocht van Briancon naar Rome via de Via Francigena.
De 2de lus van 25km bracht ons via de Sulferberg naar de 1ste wagenrust op de Scherpenberg.

panorama boven op de Catsberg
panorama boven op de Catsberg

Daarna maakten we een klein ommetje richting Kemmelberg  en via Loker en de flanken van de Rode Berg en het Hellegatbos bereikten we de 2de wagenrust. Er restten ons nog 9km naar Westouter. Via mooie onverharde paden beklommen we opnieuw de Zwarte Berg en via de “Broekelzen” stapten we terug naar Westouter.

landschap Monts de Flandre
landschap Monts de Flandre

Daar genoot ik na 50km van een lekkere “Sint-Bernardus” en nam afscheid van Patrick (stapt ook nog de 3e lus) en de andere wandelvrienden. Ik bedankte Roland en Lionel voor de prachtige wandeling.

Meer informatie over Euraudax : www.euraudaxbelgium.com

Mijn fotoreportage : Foto’s Westouter

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.