1 september 2012 : Strépy-Bracquegnies (43km)

Strépy-Bracquegnies is een dorpje in de Borinage en een deelgemeente van La Louvière . Het is gelegen langs het Canal du Centre waarlangs vier hydraulische scheepsliften liggen. Deze scheepsliften werden gebouwd tussen 1888 en 1917 en staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

We vertrokken om 8h voor een tocht van 43 km (Marche des Ascenseurs). De startzaal was gelegen langs het Canal du Centre. Het was nog frisjes en mistig zodat we aanvankelijk niet veel van de omgeving konden zien.

We startten richting Mons en passeerden de jachthaven van Thieu en scheepslift vier. Via een brug (enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers) staken we het nieuwe tracé van het Canal du Centre over en bereikten we Thieu waar de eerste rustpost was voorzien.

We vervolgden onze tocht langs het “nieuwe” traject van het kanaal richting Ville-sur-Haine. Na dertien kilometer bereikten we de tweede rustpost in de achtertuin van een kleine villa inclusief zwembad. We vonden het wat frisje voor een plons in het water.

De derde controle was in Gottignies en we namen een eerste en korte rustpauze na  19 km. De parkoersmeester had hier een lus uitgetekend van ruim 7 km. Deze lus stuurde ons naar Thieusies, een deelgemeente van Soignies. In de verte zagen we de nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu liggen.

Na de vierde controle in Gottignies stapten we naar Le Roeulx waar de volgende rustpost was in de kantine bij een visvijver. We pauzeerden een tweede keer en deden ons te goed aan een koele pint en een broodje. Het was ondertussen prachtig wandelweer: het zonnetje scheen volop bij aangename temperaturen. Wat verderop passeerden we de brouwerij van St-Feuillien.

Een lange en mooie landweg leidde ons  richting Houdeng en in de verte zagen we reeds de betonnen kanaalbrug van Sart waar we onderdoor liepen. Het Canal du Centre overbrugt hier over een lengte van bijna 500 meter de vallei van Thiriau du Sart. Deze brug werd gebouwd tussen 1998 en 2001 en rust op 28 ronde pijlers. Het is een indrukwekkend bouwwerk.

Wat later bereikten we de laatste rustpost. Er restten nog een viertal kilometer. Het laatste stuk van de tocht verliep opnieuw langs het oude traject van het kanaal en we konden de prachtige hydraulische scheepsliften bekijken. Wat later waren we bij de Pont-Levis in Bracquegnies  en uiteindelijk bereikten we de startzaal.

Het was een mooie en gevarieerde tocht doorheen een streek die we nog niet hadden bewandeld.Na afloop dronken we een bruine “St-Feuillien” in de zaal en een koele pint op een terras aan de “Pont-Levis”.

De fotoreportage : Strepy-Bracquegnies 1 september 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.