14 juli 2012 : Bachten De Kupe-tocht in Izenberge (25km)

Vandaag ging ik samen met Patrick richting “Bachten de Kupe”. In Izenberge, een deelgemeente van Alveringem, werd door wandelclub Gistel vanuit het openluchtmuseum “Bachten De Kupe” een wandeling georganiseerd.

Izenberge is een dorp ten westen van de weg Veurne-Ieper niet ver van de Franse grens . Wij gingen van start voor 25km en dit richting Alveringem. Kort na ons vertrek begon het hevig te regenen en de lucht zag grijs en grauw. Een klein uurtje later hield het op met regenen toen we de dorpskern van Alveringem bereikten.

We stapten verder naar Oeren. Rond het kerkje (Sint-Apolloniakerk) ligt een Belgische militaire begraafplaats met 510 oorlogsslachtoffers uit “den grooten oorlog” (1ste Wereldoorlog).

Iets daarvoor passeerden we de  dorpsherberg “De Leute” (1672). In deze oude Vlaamse afspanning vergaderden vroeger de gemeenteraad en het schepencollege. Tot 1971 was Oeren een zelfstandige gemeente. Daarna werd het dorpje bij Alveringem gevoegd.

Het kerkje van Oeren wordt nu vooral gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. Wij liepen even binnen en bezochtten kort de tentoonstelling van Florette Delobelle (etsen en schilderijen).
Daarna stapten we verder richting Beauvoorde (fusiegemeente van Vinkem en Wulveringem) en in het café  ” De Arend” langs de  drukke weg Veurne-Ieper hielden we een eerste rust. Daarna passeerden we de mooie dorpskern en het mooie kasteel.

 

Via een mooie stapwegel en enkele landelijke wegen bereikten we opnieuw de startplaats. Er restte ons nog een plaatselijke lus van 8km die liep richting Houtem.
Na afloop van de tocht genoten we nog even na in het openluchtmuseum en aten wij nog een lekkere spaghetti in “t Boeregat” in Houtem. Daarna gingen we nog even “piepen” over de grens in Hondschoote waar onze zuiderburen hun nationale feestdag  “le quatorze juillet” vierden.

Hier kun je de volledige fotoreportage bekijken : Izenberge 14 juli 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.