Pitgam : Circuit du moulin Den Leeuw et du pain

Vandaag gingen wij  (Patrick en ikzelf) op stap richting Frans-Vlaanderen (“Pays de Flandre”).
Na een dik uur rijden, parkeerden we de wagen voor het kerkje van Crochte . Kort daarna luidden de kerkklokken 7maal. We vreesden eventjes dat alle “slapenden” in Crochte gewekt waren maar het bleef er desondanks toch vredig en stil.

Crochte ligt iets ten westen van Bergues (gekend van de film “Bienvenue chez les Chi’tis”) en is gemakkelijk te bereiken via Poperinge (Steenvoorde) en de autoweg naar Dunkerque.
Vanuit Crochte stapten wij richting Pitgam via het circuit ” Du moulin Den Leeuw et du pain”
Het “circuit” was 15,5 km lang en na anderhalf uur (+/-9km)  bereikten we voor de eerste maal Pitgam.
Onderweg passeerden we enkele uitgestrekte vlashaarden die golfden in de wind en een mooie windmolen (Meule Den Leeuw). Deze windmolen is gebouwd in 1778 en staat op een kleine heuvel.

In Pitgam hielden we een eerste stop in het rando-café (Café Fiolet) en dronken een koffie .
Vandaaruit volgden we het circuit “Colme et Watergangs” (10,5km). Deze wandeling loopt volledig door de broeken. We passeerden het “station de compression de gaz naturel” en volgden een tijdje de “Colme”, een bijrivier van de Aa die ontspringt bij Veurne.

Toen we een 2de maal in Pitgam aankwamen, gingen we opnieuw iets drinken in Café Fiolet en lieten er door Béatrice onze wandelboekjes afstempelen.
Daarna vatten we de terugweg aan richting Crochte, waar we aankwamen iets na 12h30.
We hadden ondertussen ongeveer 27km gestapt en het werd tijd om de innerlijke mens te versterken.
Van al dat wandelen krijgt men natuurlijk honger en dorst. Patrick had enig opzoekingswerk verricht en wist te vertellen dat er in Quaëdypre een tof “estaminet” was nl “La taverne du Westhoek” .http://www.lataverneduwesthoek.com/.
Ik at er een boterham met warme geitenkaas met een lekker glaasje wijn en daarna een glaasje digestief “Fleur de Bière”. Het was er heel aangenaam toeven en het is een plekje om zeker nog eens terug te keren.Daarna namen we de wagen richting Wylder waar we nog eventjes gingen uitwaaien en de verkorte versie (7km) van het “circuit du chateau de la Briarde” stapten.
We hadden in totaal 34km gestapt en keerden over Roesbrugge, Haringe en Poperinge terug naar huis.
De volledige fotoreportage kun je hier bekijken : Crochte 10 juni 2012

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.