13 juni 2009: Clairmarais (France) (17 km)

Le sentier de la Cuvette

Het dorpje Clairmarais ligt ten oosten van het Noord-Franse stadje Saint-Omer.
We startten de tocht aan het natuurreservaat bij het “Maison du Romelaëre“.
De wandeling ging doorheen het moerasgebied van de Audomarais en de polders van Clairmarais en door het Forêt Domaniale de Rihoult-Clairmarais.
Het moerasgebied is een echt doolhof van rivieren en kanaaltjes. Op de akkers in het “marais”, die gescheiden zijn door watergangen, wordt vooral (zomer)bloemkool geteeld. De groentetelers gebruiken platbodems (bachutes) als vervoermiddel door het moeras.

Uniek waterlandschap!

Het polderland rondom Saint-Omer is een kwetsbaar juweeltje. Vroeger was het gebied moerasachtig. Al heel vroeg werd het volgens Hollandse technieken ingepolderd en drooggelegd en  eeuwenlang werd er veen gestoken. Dit heeft een afwisselend landschap opgeleverd met veel meertjes, een natuurreservaat met een grote biodiversiteit, landstroken waar groenten geteeld worden die je vers van het land kunt kopen. Je kunt urenlang per (rondvaart)boot, kano, met de fiets of te voet door dit verrassende landschap trekken.

Marais Audomarois

Marais Audomarois
Marais Audomarois
Marais Audomarois
Marais Audomarois
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.