Westerschelde

17 februari 2018: Kruiningen (Nl) (32 km)

Wandeling vanuit Kruiningen, een deelgemeente van Reimerswaal, gelegen in Zuid-Beveland (provincie Zeeland)

We wandelden in de smalle landstrook tussen de Ooster- en Westerschelde, die hier amper vier kilometer breed is.

Er was eerst een volledig verharde lus van 10 km rondom Kruiningen. Tijdens deze stapten we een stukje langs het “kanaal door Zuid-Beveland” dat de Oosterschelde met de Westerschelde verbindt. Daarna ging de tocht richting Waarde. Zowel Kruiningen als Waarde hebben allebei een oer-Hollandse molen.

Vanuit Waarde was er dan nog een plaatselijke lus. Tijdens de wandeling liepen we bijna constant tussen de fruitboomgaarden. Zuid-Beveland is namelijk een heel belangrijke fruitteeltregio in Nederland. Bij een houten barak, ingericht als zelfbedieningswinkeltje, aan het fruitbedrijf “Zeeuws Goud” kochten we een fles ambachtelijk gemaakt sap van vlierbessen en appels. Na de tweede passage in het dorpshuis van Waarde stapten we terug naar Kruiningen. De aangekondigde zeven slotkilometers bleken er uiteindelijk bijna tien. Het was aangenaam wandelen in het zonnetje over de dijk langs de Westerschelde. Achter ons aan de overkant konden we in de verte de twee koeltorens van de kerncentrale van Doel zien.

Bij aankomst in het dorpshuis van Kruiningen meldden we ons af bij het startbureau.

Bij de watersnoodramp van 1953 vielen in Kruiningen 58 slachtoffers. Bij het kerkje van Kruiningen staat het ontroerende beeld van een jonge vrouw die een verdronken kind tegen haar aandrukt.

Na de wandeling reden we nog naar Yerseke, het bekende mossel- en oesterdorp van Zeeland, gelegen aan de Oosterschelde. Bij de Oesterij  aan de Havendijk proefden we van een portie mosselen. Een mooie afsluiter van deze wandeldag door het Zeeuwse Zuid-Beveland. 

We komen dit jaar zeker nog terug naar Yerseke want we plannen een wandeling over het Oosterscheldepad van Goes naar Yerseke.

Mijn fotoreportage: Kruiningen 17 februari 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “17 februari 2018: Kruiningen (Nl) (32 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.