26 november 2017: Brouwersdam-Westenschouwen (Nl) (26 km)

Prachtig stukje langs het Nederlands Kustpad in Schouwen-Duiveland (Zeeland)

Ik begon mijn wandeling aan de Brouwersdam bij het badstrand van Ellemeet. De Brouwersdam maakt deel uit van de Deltawerken en verbindt het eiland Schouwen-Duiveland met Goeree-Overflakkee. Ik volgde het Kustpad dat van hieraf een drietal kilometer over het Noordzee-strand loopt. Een stevige tegenwind en het mulle zand maakten het wandelen best lastig.  Een vijftal kilometer later was ik in het badplaatsje Renesse. Het dorpje was duidelijk nog in slaap-modus. Ik liep nagenoeg alleen door de straten en de winkels en horeca-zaken waren gesloten. Eén café rechtover het kerkje was toch geopend en ik kon mij wat opwarmen met een koffie.

Het Kustpad volgt in Schouwen-Duiveland niet enkel de Zeeuwse kust maar loopt ook door duinen en enkele wondermooie stukjes natuur in de Kop van Schouwen zoals de Zeepeduinen en de boswachterij Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland. Een waar paradijs voor wandelaars.

In de Zeepeduinen liggen nog heel wat Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die deel uitmaakten van de kustverdedigingslinie Atlantikwall. Het Kustpad loopt voorbij de imposante “Walvisbunker”, de commandopost. Deze bunker ligt boven op een hoge duin en bereikte ik via een steile trap.

Alleen jammer dat langs de kust en op het strand de zeehonden niet op de afspraak waren. De passage door de charmante dorpjes Renesse en Burgh-Haamstede nodigen de wandelaar uit tot een stop in één van de cafeetjes of restaurantjes.

De foto’s: Kustpad 26 november 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “26 november 2017: Brouwersdam-Westenschouwen (Nl) (26 km)

    1. Dag Guido, Ik verbleef enkele dagen op het eiland in Burgh-Haamstede. Vooral het stukje Kustpad heeft me aangenaam verrast. Veel variatie: bos, duin, strand en zee en enkele mooie dorpjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.