11 augustus 2020
kerkje van Afsnee

19 november 2017: Drongen (23 km)

Wandelen langs de oevers van de Leie tussen Drongen – Afsnee – Sint-Martens-Latem en Baarle.

Het was een prachtige wandeltocht langs de meanderende en schilderachtige Leie ten zuidwesten van Gent. Eerst stapte ik vanuit Drongen en via de wijk Drie Leien naar Afsnee. Het mooie, kleine, Romaanse kerkje van Afsnee staat te pronken op de rechteroever van de Leie. Achter het kerkje ligt de aanlegplaats van het veerpont waarmee wandelaars en fietsers zich kunnen laten overzetten van de ene oever naar de andere. Via het meersengebied de Assels en voorbij het “Goed ter Kaaksmede” , een omwalde hoeve, bracht het parkoers mij opnieuw naar de startplaats in Drongen. Het dorpsplein is beschermd als monument en men kan er onder meer de gebouwen zien van de Oude Abdij, een vroegere Norbertijnenabdij. De toren van de kerk is het enige wat nog overblijft van de vroegere abdijkerk. Door zijn speciale vorm wordt de kerktoren ook wel “de pepermolen” genoemd.

Daarna ging de tocht opnieuw langs de boorden van de Leie richting Sint-Martens-Latem en Baarle. Onderweg vergaapten de wandelaars zich aan de vele imposante villa’s gebouwd langs de rivier. Voorbij de brug over de autoweg tussen Oostende en Brussel kwam ik in het natuurgebied “De Keuzemeersen”. Het herfstzonnetje deed deugd en het was er prachtig wandelen. Alleen jammer van het geraas van het drukke verkeer dat steeds te horen was. Aan het witte kerkje van Sint-Martens-Latem maakt de Leie een mooie bocht. Geen wonder dat het landschap en de schilderachtige Leie voor heel wat kunstenaars een bron van inspiratie is geweest. In Baarle rustte ik eventjes uit in de rustpost. Via enkele mooie onverharde wegen wandelde ik daarna terug naar Drongen.

Mijn fotoreportage: Drongen 19 november 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “19 november 2017: Drongen (23 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.