8 oktober 2017: Obigies (Adeps) (18 km)

Obigies is een deelgemeente van Pecq en ligt op de rechteroever van de Schelde, een zestal kilometer ten noorden van Doornik. De wandeling startte in de richting van het “Maison de Léaucourt”, een bezoekerscentrum en infopunt van de gemeente Pecq.

Via een meanderende, oude rivierarm van de Schelde bereikte ik het jaagpad langs de Schelde. Ik kon een glimp opvangen van het mooie Romaanse kerkje van Esquelmes aan de andere kant van de rivier. Het bouwwerk dateert uit de 11e eeuw. Het parkoers volgde daarna een tijdje het kaarsrechte, betonnen jaagpad. Aan mijn linkerkant lag de Mont-Saint-Aubert. Deze heuvel wordt ook wel de Mont de la Trinité genoemd omwille van de bedevaarten naar de heuveltop en dit reeds sedert de 14de eeuw.  Elke Paasmaandag wandelen grote hordes mensen uit Doornik en de wijde omgeving vanuit Kain naar de top van de Mont-Saint-Aubert. Dit evenement kreeg de naam: la Marche à Bâton.

Op weg naar Kain passeerde ik de restanten van de “Moulin de Barbissart” en de indrukwekkende gelijknamige vierkantshoeve. Vanuit Kain klom ik de Mont-Saint-Aubert omhoog. Het parkoers liep niet tot bij het kerkje op de top maar ik kon toch genieten van enkele mooie panorama’s over de Scheldevallei, de stad Doornik en de kathedraal met de vijf torens.

Via een mooi kronkelend wandelpad daalde ik de heuvel af. Ik kon weldra het kerkje van Obigies zien beneden in de Scheldevallei. Via het gehucht Frayère bereikte ik het schooltje van Obigies. Het parkoers van de tocht bleek uiteindelijk slechts 18 km lang in plaats van de voorziene 20 km.

Maar niet getreurd want ik had een mooie wandeling gemaakt en genoten van het aangename herfstweertje.

Foto’s:  Obigies 8 oktober 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “8 oktober 2017: Obigies (Adeps) (18 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.