Prins- de trots van Brabant Sint-Kwintens-Lennik

30 september 2017: Lennik (27 km)

Wandelnetwerk Pajottenland vanuit Sint-Martens-Lennik

Parkoers: Sint-Martens-Lennik – Eizeringen – Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek – Gooik – Gaasbeek

Het Pajottenland is een echt wandelparadijs in Vlaams-Brabant op een boogscheut van onze hoofdstad Brussel. Het wandelnetwerk Pajottenland is het grootste netwerk van Vlaanderen: 760 km wandelwegen zijn door knooppunten met elkaar verbonden. Heel wat van deze wandelpaadjes zijn daarenboven onverhard.

We hadden Sint-Martens-Lennik als startplaats voor onze wandeltocht uitgekozen. Café “’t Pleintje” gelegen rechtover de Sint-Martinuskerk is iedere dag geopend vanaf 8h30. We dronken er nog een koffie voor we onze wandeling begonnen.

We wandelden via mooie wandelwegen eerst naar Eizeringen en dan verder naar Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, een deelgemeente van Roosdaal. Hier staat de Hertboommolen, een windmolen die in de omgeving beter gekend is als de “Zepposmolen“. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden in en rond deze molen heel wat scènes van het jeugdfeuilleton “Kapitein Zeppos” opgenomen. Het dorpje zelf ligt verscholen in de vallei van de Hunselbeek en werd ooit verkozen tot het mooiste dorp van Vlaams-Brabant.

Ongeveer halverwege onze wandeling bereikten we Gooik. We wilden er absoluut een bezoek brengen aan het volkscafé “De Cam”. Bij het café  is er ook een volksinstrumentenmuseum en een Geuzestekerij. In Afspanning “In de Groene Poort” wat verderop proefden we van een “Geuze Girardin“. Geuze is niet echt mijn lievelingsbier. Maar aangezien het Pajottenland en de Zennestreek de bakermat zijn van de Geuze liet ik me toch verleiden om het bier te proeven. We werden er vriendelijk onthaald door de waardin.

Vanuit Gooik ging het daarna richting Gaasbeek. Onderweg kregen we nog een hevige regenbui over ons. In Gaasbeek is er op zaterdag boerenmarkt en de marktkramers waren druk bezig met hun koopwaar uit te stallen. We pauzeerden nog eventjes in café “de Pajot” op het pleintje voor de kerk. Op de terugweg naar Sint-Martens-Lennik wandelden we nog voorbij het mooie kasteel van Gaasbeek en door het kasteelpark en door het kasteeldomein Groenenberg.

Onze wandeltocht door het Pajottenland spoelden we door met een “Geuze Boon” in café “’t Pleintje”. Deze morgen waren we de enige klanten maar nu was het heel druk in de gelagzaal van het volkscafé. De patron wilde ons nog trakteren op een Geuze ter gelegenheid van de dag van de klant. Wij bedankten hem voor het aanbod.

Na afloop waren we eensgezind: het Pajottenland is een prachtige streek en we plannen om deze regio nog verder te verkennen.

Mijn foto’s: Pajottenland 30 september 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.