omwalling Groot Hof Mariemont

3 september 2017: Nieuwmunster (25 km)

Wandeltocht in de Uitkerkse Polder

Tussen Blankenberge en Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke ligt één van de laatste open ruimtes aan de Vlaamse kust: de Uitkerkse Polders. De wandeltocht trok doorheen dit weidse polderlandschap: weilanden en graslanden, grachten en rietkragen. Het was volop genieten van de mooie natuur en de rust in het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen.

De wandeling startte vanuit het piepkleine polderdorpje Nieuwmunster. In de grote, omwalde hoeve “Groot Hof Mariemont” in Zuienkerke was er een rustpost ingericht. Deze mooie hoeve was vroeger eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal en is sedert 2004 beschermd als monument. Onderweg naar Zuienkerke passeerde ik de Blankenbergse Vaart. Tijdens mijn wandeling door de Uitkerkse polder had ik voortdurend zicht op de skyline van Blankenberge en Wenduine en de kranen van de haven van Zeebrugge.

In het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder was er een tweede rustpost. Ik nam er de tijd om een broodje te eten en iets te drinken. In het centrum is er een tentoonstellingsruimte en men kan er van alles te weten komen over het natuurgebied en de vele verschillende vogelsoorten die hier broeden, overwinteren of uitrusten.

Daarna ging de tocht richting badstad Blankenberge en zijn jachthaven. Een schelpenpad in de duinen bracht mij tot bij de wrakhoutbrug tussen Wenduine en Blankenberge. De vele vakantiegangers kunnen via deze brug de drukke Koninklijke Baan oversteken. Het Meerminpad, een wandelpad tussen de campings, leidde mij tot bij de laatste rustpost in een cafetaria van een camping. Het laatste stukje van de wandeling ging opnieuw door het vlakke polderlandschap terug naar Nieuwmunster.

Mijn fotoreportage: Nieuwmunster 3 september 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “3 september 2017: Nieuwmunster (25 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.