6 december 2021
de Zwartegatse Kreek

24 september 2017: Groede (Nl) (25 km)

Wandeltocht door de polders rond Groede en langs de Zeeuwse kust.

Het dorpje Groede maakt deel uit van Sluis. Het ligt direct achter de Zeeuws kustlijn in de polders tussen Sluis en Breskens. De wandeltocht startte vanuit het speel- en infopark Groede Podium. In het park staan er nog heel wat bunkers uit de Tweede wereldoorlog. Deze bunkers waren onderdeel van de verdedigingsgordel Atlantikwall.

Tijdens het eerste gedeelte van de wandeling liep ik onder meer door het centrum van het dorpje, door de polders rond Groede en een stukje over het fiets- en wandelpad langs de kust. Bij de Grote Kerk op de Markt van Groede staat het standbeeld van Jacob Cats, dichter en politicus. Op zijn initiatief werden heel wat polders in Zeeuws-Vlaanderen ingedijkt en drooggelegd.

Het tweede deel van de tocht ging richting Nieuwvliet. Het prachtige herfstweertje had heel wat volk naar de Zeeuwse kust gelokt. Er waren dan ook heel wat fietsers en wandelaars op het pad boven op de duinen. Aan de overzijde van de Westerschelde zag ik de havenstad Vlissingen. Nieuwvliet is een populaire badplaats en er zijn dan ook heel wat campings en andere voorzieningen voor de vele toeristen. Via de Sint-Bavodijk stapte ik naar de rustpost in het Skelterhuis en fietsverhuur De Roodrunner. Ik kon er eventjes uitrusten in de ruime tuin voor de grote boerderij. De terugweg naar Groede Podium liep over de Zwartegatsedijk langs de Zwartegatse Kreek.

Enkele foto’s: Groede 24 september 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.