langs de Canche bij het kasteel van Cercamp

2 september 2017: Avesnes-le-Comte – Frévent (FR) (GR121) (25 km)

We stapten onze 11 de etappe van de GR121 van Avesnes-le-Comte naar Frévent, een stadje in “Le Pays des 7 Vallées“. Het grootste gedeelte van de tocht wandelden we in de vallei van de Canche, een riviertje dat in Etaples in het Kanaal uitmondt. De GR121 loopt vanaf Berlencourt-le-Cauroy via Frévent en Hesdin tot voorbij Montreuil-sur-Mer door deze vallei.

Op zaterdag vertrekken er vanuit Frévent twee bussen richting Avesnes-le-Comte. De vroegste bus is om 6h35 en de tweede en laatste bus vertrekt zes uur later om 12h35. We verkozen de namiddagwandeling boven de ochtendwandeling en opteerden dus voor de tweede bus.  Net zoals vorige week betaalden we elk één Euro voor een halfuurtje bus.  In het café in Avesnes-le-Comte dronken we nog een koffie en verorberden we onze proviand die we nog inderhaast in Frévent hadden gekocht. Iets na halftwee vervolgden we onze GR121-tocht verder westwaarts richting Opaalkust.

Tijdens de wandeling passeerden we onderweg heel wat kleine dorpjes met amper nog wat inwoners maar met prachtige kerkjes en voor de rest enkel velden en akkers. Anders dan vorige week werden we nu wel getrakteerd op heel wat onverharde paden en veldwegen. In het begin van de tocht stapten we doorheen een prachtige, lange, kaarsrechte lindendreef die de kastelen van Givenchy-le-Noble en Lignereuil met elkaar verbindt. Deze dreef is beschermd en op de topografische IGN-kaart als curiositeit aangeduid .

Nabij Berlencourt-le-Cauroy stapten we langzaam de mooie vallei van de Canche in.  Het riviertje ontspringt wat verder iets ten zuiden van Saint-Pol-sur-Ternoise, de hoofdplaats van de Ternois, een streek genoemd naar het gelijknamige riviertje. In Estrée-Wamin begon het lichtjes te miezeren en we schuilden een tijdje in een bushalte. Vanuit het dorpje klommen we omhoog en werden wat later beloond met een mooi uitzicht over de vallei. Het verbaasde mij dat de prille Canche, hier amper nog een beek, zo diep in het landschap is ingesneden.

In de kantine van de camping in Rebreuve-sur-Canche dronken we een frisse pint. In de zaal ernaast werd Bingo gespeeld. Het spelletje is hier blijkbaar zeer populair want de zaal zat overvol. Daarna volgde nog een klimmetje tot bij de mooie kapel Notre-Dame-de-Bonsecours in Bouret-sur-Canche. Een laatste afdaling bracht ons terug tot bij het riviertje, dat we stroomafwaarts zouden volgen tot Frévent. We passeerden nog het kasteel Cercamp, ontstaan uit een 12 de eeuwse Cisterciënzerabdij. Door de bomen en het weelderige struikgewas konden we amper een glimp opvangen van de gebouwen. Wat later bereikten we in het centrum van Frévent, de parking waar we de wagen hadden geparkeerd.

We hadden een mooie wandeling gemaakt door de vallei van de Canche. In april 2017 hadden we  reeds een stukje van deze vallei verkend toen we met GR-West-Vlaanderen van Frévent naar Grigny (Hesdin) stapten. Onze volgende tocht over de GR121 mogen we dus beginnen in Hesdin en zal ons naar Montreuil-sur-Mer brengen.  Het stadje ligt op een boogscheut van de Opaalkust zodat we met wat geluk misschien reeds de zilte zeelucht zullen kunnen opsnuiven.

Mijn fotoreportage : Avesnes-Le-Compte-Frévent 2 september 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “2 september 2017: Avesnes-le-Comte – Frévent (FR) (GR121) (25 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.