10 september 2017: Hérinnes (30 km)

Wandeling langs de Schelde en in de Scheldevallei tussen Doornik en Avelgem.

De wandeltocht startte vanuit het Waalse Hérinnes. Het dorpje is een deelgemeente van Pecq en ligt op de rechteroever van de Schelde. Het eerste gedeelte van de tocht verliep voor een groot deel in Vlaanderen. Het parkoers leidde ons eerst via Warcoing naar het Vlaamse Spiere. Het plaatsje ligt in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen en behoort tot de taalgrens- en faciliteitengemeente Spiere-Helkijn. In een zaaltje achter het kerkje van Spiere was er een rustpost.

Bij mijn eerste passage in Spiere begon ik onmiddellijk aan de plaatselijke lus in de richting van Sint-Denijs en Kooigem. Ik wandelde een poosje over de Trimaarzate, de vroegere spoorlijn 85: Oudenaarde-Avelgem-Herseaux. Via deze spoorlijn pendelden vroeger heel wat Vlaamse arbeiders naar de textielfabrieken in Tourcoing, Roubaix en Rijsel. Deze grensarbeiders noemde men “trimaars”, afgeleid van  het franse “trimard” wat zwerver of landloper betekent. Het parkoers liep eigenlijk rond het kasteeldomein en het kasteel van Spiere. Het 18de-eeuwse kasteel ligt goed verborgen in het kasteelpark en men kan men er enkel een glimp van opvangen bij de toegangspoort en de dreef die naar het kasteel leidt.

Na een korte stop en een koffie in Spiere ging het daarna langs de Schelde naar Pottes. Ik wandelde eerst langs de linkeroever tot Helkijn en passeerde de sluis en het oude zwembad van Spiere, het eerste openluchtzwembad in België, dat ondertussen als monument werd beschermd. In Helkijn stak ik de Schelde en de taalgrens over en via de rechteroever bereikte ik Pottes. Naast de kerk van Pottes staat een imposante, omwalde kasteelhoeve. Een blaffende hond voor de inrijpoort bewaakte getrouw het boerenerf en hield de wandelaars op afstand. Wat verder in het schooltje was de rustpost.

Ook in Pottes was er voor de wandelaars die kozen voor de langste afstanden een plaatselijke lus in de richting van Escanaffles. Voor mij zag ik de contouren van de Kluisberg. Via de linkeroever van de Schelde stapte ik terug naar Pottes. Aan de overkant van de rivier staan de kerkjes van Outrijve en Bossuit.

Na de tweede doortocht en een korte rustpauze in Pottes begon ik aan de terugweg naar Hérinnes. Er was nog een laatste stop in een schuur van een boerderij. Onderweg passeerde ik nog de “landbouwbeurs” in Pottes. Rond een grote feesttent, opgesteld in een weide, waren tractoren en landbouwmachines tentoongesteld. Ook een valkenier met zijn roofvogels was present op de beurs.

Mijn foto’s: Hérinnes 10 september 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “10 september 2017: Hérinnes (30 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.