5 augustus 2017: Rubrouck (Fr) (25 km)

Toen ik deze ochtend met de auto richting Rubrouck reed, hoorde ik in het nieuws dat het opnieuw een zwart weekend op de Europese wegen zou worden. Van deze drukte merkte ik gelukkig in het uiterste noorden van la douce France niet veel. Aan alle vakantiegangers: een fijne vakantie.

Ik wandelde het laatste stukje van de GR Ijzer door Frans-Vlaanderen: van Rubrouck naar Buysscheure. Hier in Buysscheure, gelegen op een boogscheut van het Noord-Franse stadje Saint-Omer, ontspringt de Ijzer. De GR Ijzer zelf begint (of eindigt in mijn geval) bij de wandelboom aan het kerkje van Buysscheure.  Ik dronk een koffie in het rando-café “Marcel” rechtover de kerk. Ik herinnerde mij het plaatsje van een tocht in 2010: Circuit du Bocage au Marais.

De GR128 (Vlaanderenroute) passeert ook door Buysscheure en ik volgde dit GR-pad tot Ochtezeele. De GR128 loopt van Wissant, aan de Franse Opaalkust, naar het Duitse Aken. Ochtezeele is een piepklein dorpje aan de voet van de Casselberg en ligt verborgen in de vallei van de Peenebeek, een zijriviertje van de Ijzer. Wat verderop bij Noordpeene was er in de 17de eeuw een veldslag tussen de Franse troepen en het leger van Willem III (Verenigde Nederlanden). Het Franse leger won de strijd en een tijdje later werd dit deel van Vlaanderen definitief bij Frankrijk gevoegd. In Noordpeene kan men het museum “La maison de la Bataille” bezoeken. Ik stapte nog eventjes tot bij het kerkje van Ochtezeele en verliet het traject van de GR128 en begon aan de terugweg naar Rubrouck. De GR128 trekt verder richting Cassel en Steenvoorde naar België.

In Rubrouck dronk ik nog een frisse pint in het rando-café. Ik was in het café reeds te gast geweest in 2011 en toen stond in de tuin achter het café een joert uit Mongolië (zie verslag). Patricia, de waardin, vertelde dat ze nog een bus toeristen uit Vlaanderen verwachtte. En inderdaad een tijdje later stopte een bus met landgenoten afkomstig uit de Zwalmstreek. De “Picon au vin blanc” stond klaar. Een bezoek aan het cafe werd gecombineerd met een bezoek van het museum van “Guillaume de Rubrouck

Mijn fotoreportage: Rubrouck 5 augustus 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.