wandelnetwerk Ijzervallei

3 juni 2017: Noordschoote (27 km)

Wandelen in de Ijzervallei: wandelnetwerk Ijzervallei en een stukje GR130 (GR Ijzer)

Parkoers: Noordschoote – Reninge – Oostvleteren – Elzendamme – Fintele – Knokkebrug – Drie Grachten – Noordschoote

De tocht had ik zelf voorbereid en op mijn GPS opgeladen. Ik koos als startplaats het piepkleine en landelijke Noordschoote, een deelgemeente van Lo-Reninge. Er was voldoende parkeerplaats op de ruime markt. Toch slaagde ik er in om mijn wagen aan de verkeerde kant te parkeren van een doodlopend straatje. Van een lieve, inheemse dame kreeg ik echter de toelating om mijn auto daar achter te laten, wat ik dan ook uit beleefdheid maar deed.

Ik stapte van Noordschoote door de Ijzerbroeken naar Reninge. Vanaf hier volgde ik het wandelnetwerk Ijzervallei via Oostvleteren tot bij het bruggetje over de Ijzer in Elzendamme.

Op weg van Reninge naar Oost-Vleteren passeerde ik de vroegere Belgische militaire begraafplaats op de Molenhoek. Het kerkhof werd in 1968 ontruimd en de graven werden overgebracht naar Hoogstade en Westvleteren. Een wandelpad, het Marchiennegoed pad loopt hier door de velden tussen Reninge en Oostvleteren. Het Marchiennegoed was een “etappegoed” van de abdij van het Noord-Franse Marchiennes waar de rondtrekkende monniken konden uitrusten.

Na 9 kilometer was ik toe aan mijn eerste rust. Ik liet mij bedienen op het zonnige terras van “het Witte Paard” voor de kerk van Oostvleteren. Ik bereikte de Ijzer bij Elzendamme en ik volgde een tiental kilometer de GR130 (of GR Ijzer) tot de GR-wandelboom bij de Knokkebrug. De GR130 volgt het jaagpad langs de Ijzer en ik kwam bij Fintele, een gehucht van Pollinkhove, bij de samenvloeiing van de Lovaart en de Ijzer. Ik hield er een tweede stop “Bij de Witten”. Prins Albert hield hier ooit een tussenstop toen hij in de streek met zijn motor rondtoerde.

Ik vervolgde daarna mijn tocht over het jaagpad langs de Ijzer en daarna langs rustige wegen tot bij de GR-wandelboom. Ik passeerde hier vorig jaar toen ik van Diksmuide naar Ieper stapte (verslag). Hier verliet ik het traject van de GR130 en wandelde tot bij de Knokkebrug. Het was een zonnige en dorstige dag en ik besloot een derde stop in te lassen in het café “de Knocke” aan de Knokkebrug. De trappist smaakte er lekker.

Via het jaagpad langs het kanaal Ieper-Ijzer wandelde ik tot bij het Merkemse gehucht de “Drie Grachten” en van daaruit terug naar Noordschoote.

Het was een mooie tocht doorheen het rustige, open en vlakke landschap van de Ijzervallei.

Mijn fotoreportage: Noordschoote 3 juni 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.