17 juni 2017: Montigny-en-Ostrévent – Lécluse (FR) (GR121) (30 km)

Onze 8ste etappe van de GR121 (Wavre- Boulogne-s/mer)

Om 6h39 busje in Lecluse naar Douai en dan vanuit Douai de trein naar Montigny-en-Ostrevent. De chauffeur zette ons af bij het station alhoewel dit geen officiële halte was van deze buslijn. Mijn fototoestel had ik op de bus vergeten. Dus heb ik dan maar foto’s genomen met de smartphone. In Montigny eerst een koffietje in de bar/tabac bij het station en dan op weg.

Vanuit Montigny-en-Ostrévent wandelden we eerst in zuidelijke richting via Lewarde en Bugnicourt tot Aubigny-au-Bac. In Lewarde lieten we definitief de mijnstreek van “le Nord” achter ons. De GR121 passeert niet tot bij het “Centre historique Minier” maar wij verlieten toch eventjes het GR-pad om tot bij deze site te komen. Ik had een vreemd gevoel om deze vroegere mijnsite te ontdekken in een vredige, agrarische regio ver weg van de cités van Arenberg en Pecquencourt.  Merkwaardig is dat de mijnstreek in het noorden van Frankrijk zich van Bruay (in het westen) uitstrekte tot Valenciennes (in het oosten) over een lengte van 120 kilometer, maar slechts over een smalle breedte van maximum 12 kilometer.

In Aubigny-au-Bac stapten we dan westwaarts door de groene “vallei van de Sensée” via Palluel naar Lécluse. Dit is een mooie, groene regio en een waterrijk gebied met heel wat moerassen, vijvers en kanalen en dus een geliefkoosd terrein voor sportvissers. Rond deze vijvers en moerassen liggen heel wat campings met caravans en chalets met een bijwijlen slordige aanblik. Deze regio, gelegen tussen Douai en Cambrai hadden we eigenlijk al meermaals bewandeld (zie vallée van de Sensée).

Vanuit Aubigny-au-Bac kan men de GR121C volgen. Dit GR-pad loopt oostwaarts tot het vestingstadje Le Quesnoy in de Avesnois.

Mijn fotoreportage: Montigny-en-Ostrévent naar Lécluse 17 juni 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “17 juni 2017: Montigny-en-Ostrévent – Lécluse (FR) (GR121) (30 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.