Auberge du Lièvre in Bruille-Saint-Amand

20 mei 2017: Harchies – Saint-Amand-Les-Eaux (GR121) (35 km)

Met de GR121 de grens over en door het Parc naturel régional Scarpe-Escaut.

Parkoers: Harchies – Bernissart – Bon-Secours – Mont de Peruwelz – Hergnies – Odomez – Saint-Amand-Les-Eaux

Het was een bosrijke etappe: we wandelden doorheen het Forêt domaniale de Bon-Secours en het Forêt domaniale de Raismes-Saint Amand-Wallers. We vertrokken aan het stationnetje van Harchies en de GR121 leidde ons eerst naar Bernissart, het dorpje van de iguanodons. In de 19de eeuw vond men hier in een steenkoolmijn skeletten van dit geslacht van Dinosauriërs. De gerestaureerde “Machine à Feu” is een overblijfsel van het mijnbouwverleden van het dorpje. Deze enorme stoompomp werd gebruikt om water uit de mijnschachten te pompen.

Tussen Bernissart en Bon-Secours loopt de GR121 een tweetal kilometer pal op de grens met Frankrijk. We verlieten eventjes het pad om tot bij de imposante basiliek van Bon-Secours te komen. De GR121 verlaat hier België en loopt verder door het Noorden van Frankrijk. We wandelden daarna door het bos tot bij het kasteel “l’Hermitage”. Eventjes was er twijfel en we vroegen ons af of we het juiste pad volgden. De GPS-track liep immers aan onze linkerzijde wat verderop. De omgeving kenden we want tijdens onze wandeling vanuit Condé-sur-L’Escaut, eerder dit jaar, waren we hier ook al voorbij gekomen.

Het café op de wijk Mont de Peruwelz bleek al een tweetal jaren gesloten en we vervolgden dan maar onze tocht richting Hergnies. We bereikten eerst een grote waterplas: le lac d’Amaury. Deze vijver ligt tussen Hergnies en Vieux-Condé en is ontstaan door verzakkingen in de ondergrond door de vroegere steenkoolontginning. Daarna kwamen we bij de gekanaliseerde Schelde en volgden we het jaagpad tot bij de brug in Hergnies. We staken de brug over en aten onze belegde broodjes op, die we ’s morgens hadden gekocht bij de bakker in Harchies.

De rood-witte markeringen van het GR-pad lieten ons vanaf de brug het kanaal volgen in de tegenovergestelde richting van de GPS-track. Ook de aanduiding van het  GR-traject op de IGN-kaart liep zoals de GPS-track. We bleven, zoals voorgeschreven, de GR-markering langs het parkoers volgen. We passeerden eerst de kleine “Mairie” van Odomez en wat later bereikten we de “Auberge du Lièvre”, een leuk restaurantje midden in het bos in Bruille-Saint-Amand. We maakten er kennis met een groepje wielertoeristen van Audax Tournai, die juist hun buikje hadden rond gegeten. Toffe gasten. Ze vertelden ons dat men er zeer lekker kan eten en dit aan “democratische” prijzen. Spijtig genoeg hadden we juist voordien ons broodje genuttigd. We dronken een “Mythique Saint Landelin”, gebrouwen in de brouwerij “Les Brasseurs de Gayant” in Douai. Een plaatsje om zeker nog eens terug te keren.

De laatste 7 kilometer liepen volledig door het uitgestrekte Forêt domaniale de Raismes-Saint Amand-Wallers.

De volgende etappe op de GR121 zal ons verder westwaarts door de vroegere mijnstreek naar Montigny-en-Ostrévent leiden. Het dorp ligt op een boogscheut van de stad Douai.

Mijn fotoreportage: Harchies naar Saint-Amand-Les-Eaux

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.