collegiale kerk “Sainte-­Gertrude” in Nivelles

25 maart 2017: La Roche – Nivelles (GR121) (25 km)

Tweede tocht  van de GR121 (Wavre-Boulogne-s/Mer).

Start vanuit La Roche, een gehucht van Court-Saint-Etienne tot Nivelles doorheen een stukje Waals-Brabant.

Het was al een heel poosje geleden dat we de GR121 aanvatten en vanuit Wavre naar het Waals-Brabantse La Roche waren gestapt (zie verslag). Het werd dus hoog tijd om een vervolg te breien aan de GR121.

We parkeerden de wagen in de ondergrondse parking bij het station van Nivelles en namen de bus via Court-Saint-Etienne naar La Roche, waar we iets na negenen door de chauffeur van de TEC-bus bij het kleine stationnetje werden gedropt. Weldra merkten we de eerste rood-witte aanduidingen van  het GR-Pad op en via een holle weg klommen we meteen uit het diep ingesneden dalletje van “La Thyle”, een zijriviertje van de Dijle. We wandelden eventjes boven op het plateau en bemerkten voor ons de Chapelle du Try-au-Chêne. Voor we bij de kapel kwamen liet een mooie veldweg ons afdalen tot bij de Dijle en de vroegere spoorweg van Court-Saint-Etienne naar Nivelles (Ravel L141). Een smal pad langs de prille Dijle en de muur van het kasteel van Bouval (Chateau de Pallandt) bracht ons tot bij de dorpskom van Bousval. Om tot bij het kerkje te komen, moesten we eventjes de route verlaten. De koffie zou voor later zijn want het plaatselijke café “O’Pelerin” was nog potdicht. De naam van het café is wellicht niet toevallig gekozen want onderweg hadden we reeds heel wat tekens opgemerkt van de Via Gallia Belgica, een pelgrimsroute naar Compostela (via Saint-Quentin). Deze camino volgt hier bijna het volledige traject van de GR121 tot Nivelles.

Het GR-pad bleef de Dijle en de Ravel L141 volgen via Thy en Ways tot Genappe. Onderweg kruisten we eventjes de GR126 (GR van Brussel via Namur tot Membre-sur-Semois) en passeerden we enkele mooie hoeves en een mooi kasteeldomein nabij Thy.

De GR121 loopt door Genappe, de meest uitgestrekte gemeente van Waals-Brabant, maar om bij het centrale marktplein te geraken moesten we toch eventjes het parkoers verlaten. We dronken een koffie in “La Lanterne” en kochten nog wat mondvoorraad voor onderweg.

Na de pauze pikten we het traject van het GR-pad opnieuw op en verlieten de bebouwde kom van Genappe. We lieten ook de Dijle definitief achter ons en via een mooie onverharde veldweg “Chemin de l’Arbre de Promelles” klommen we hoger. Op het hoogste punt bereikten we dan de mysterieuze boom. De legende leert dat er op deze plaats reeds sedert de middeleeuwen een boom staat, waaronder de vermoeide pelgrims een tijdje konden uitrusten. In alle geval wij hebben geen enkele pelgrim ontmoet. We volgden daarna een poosje een onverharde weg naast de drukke N25. Voor ons in de verte lag Nivelles. Het parkoers maakte eerst nog een ommetje in de richting van Baulers en we wandelden nu opnieuw langs de RavelL141.

Op een grasplein in Baulers stond een feesttent opgesteld en er was heel wat volk. We vroegen ons af wat er gaande was en besloten om eventjes te pauzeren en er iets te drinken. Zo leerden we dat de 5de editie van “Fête des Géants” werd georganiseerd. Later op de dag zou er een stoet van reuzen, die naast de feesttent stonden opgesteld, door de straten van het dorp trekken.

Na het oponthoud in Baulers stapten we verder door de woonwijken van Nivelles en bereikten wat later het station van Nivelles. We bleven de GR121 volgen door de straten van de stad tot bij de Grand Place en de mooie, imposante Romaanse collegiale kerk “Sainte-­Gertrude”. Hier beëindigden we onze tweede etappe van de GR121.  De stad Nivelles maakt deel uit van “le Roman Païs“, een regio gelegen tussen Brussel en Mons.

De volgende etappe zullen we van Nivelles via Ronquières naar Braine-le-Comte stappen.

Mijn fotoreportage: La Roche-Nivelles (GR121) 25 maart 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

8 gedachten over “25 maart 2017: La Roche – Nivelles (GR121) (25 km)

 1. Mooie foto’s Didier en een mooi parcours volgens ik kan zien? Onze Euraudaxtocht in Marke is ook goed verlopen.
  We zijn met 50 wandelaars gestart, en de 2de lus waren we nog met 35. Er zijn er 20 weggevallen die de 25 deden en 5 bijgekomen die de laatste 25 km hebben meegewandeld.
  Vriendelijke groeten,
  Lionel

  1. Bedankt Lionel. Waals-Brabant is een mooie streek om te wandelen en het was daarenboven prachtig wandelweer. Tot wandels.

 2. Fijn verslag dat me doet watertanden om deze etappe eveneens aan te snijden; met de voorjaarsbloeiers zal er wel vanalles te beleven vallen. Groeten

  1. Dag Guido,
   De tocht viel alleszins zeer goed mee, maar was niet zo mooi als de etappe tussen Wavre en La Roche. Al is dit natuurlijk een heel persoonlijk oordeel. Daarom mijn advies: ga op stap en oordeel zelf.
   Nivelles is best een mooie en gezellige stad (prachtige collegiale kerk) en verdient zeker een uitgebreider bezoek. Groeten Didier.

 3. Leuk om een verslag te lezen over een minder bekende GR. Ik krijg direct goesting om hem ook te doen maar eerst nog de GR5A als de nieuwe topogids er is. Er zijn toch nog zoveel mooie plekjes te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.