18 februari 2017: Steenwerck (Fr) (20 km)

Steenwerck is een dorpje in Frans-Vlaanderen net over de grens bij Ploegsteert. Het plaatsje ligt in de vallei van de Leie en de rivier vormt de zuidelijke grens.

We vertrokken van op de Place Général de Gaulle. Het plein wordt gedomineerd door de ietwat “merkwaardige” kerk (Saint-Jean-Baptiste) met vreemde toren. Deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog herbouwd in romaans byzantijnse stijl.

We volgden de GR121 bis via het gehucht Croix du Bac tot bij de Leie en volgden verder de GR121 bis langs de linkeroever van de rivier tot bij Nieppe (of Niepkerke). Vanuit Nieppe stapten we terug naar Steenwerck en passeerden nog de Duitse militaire begraafplaats. Hier liggen meer dan 2000 Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De GR121 bis is een GR-pad in Noord-Frankrijk dat de GR128 (Frans-Vlaanderenroute) bij Bailleul verbindt met de GR121 (Wavre-Boulogne s/mer) bij Marchiennes.

Na de wandeling dronken we nog iets in het Café Rando “Le Damier”. Niettegenstaande er een privé-feestje was en het café eigenlijk gesloten was, werden we door de uitbaters Pascaline en Gilbert toch vriendelijk onthaald.

Cafés Rando  is een netwerk van “wandelcafés” in Frans-Vlaanderen waar men als wandelaar of fietser altijd welkom is. In deze volkscafés heerst een gemoedelijke sfeer en men kan er eventjes uitblazen, iets eten en iets te drinken.

Vanuit Steenwerck vertrekken 2 plaatselijke, uitgepijlde wandelcircuits:

  • le Sentier de la Boudrelle (13 of 17 km)
  • le Circuit du pont de pierre (13 km)

In Steenwerck wordt ook jaarlijks en dit sedert 1976 met Hemelvaart een wedstrijd (lopen en wandelen) van 100 kilometer georganiseerd : 100 km van Steenwerck

Mijn fotoreportage: Steenwerck 18 februari 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.