19 november 2016: Kruiseke (23 km)

Op bezoek bij Patrick in de “Lustigen Boer” in Zandvoorde.

Door de overvloedige regen had de organiserende wandelclub uit Wervik noodgedwongen hun parkoers moeten aanpassen. De wandelaars konden toch genieten van een prachtige, bosrijke wandeling.

We wandelden richting Zandvoorde en daarna door de Gasthuisbossen, gelegen op de heuvelkam ten zuidoosten van Ieper. Deze bossen waren tijdens de middeleeuwen eigendom van de Ieperse “Godshuizen” en “Gasthuizen”. De provincie West-Vlaanderen nam deze bossen in erfpacht en stelde deze open voor het publiek. De Gasthuisbossen bestaan eigenlijk uit verschillende domeinen. Tijdens de wandeling stapten we door: Zandvoordebos, Groenenburg, Papenelst en Zwarte Leen. De paadjes in het bos waren drassig en modderig maar het was toch best aangenaam.

In de kantine van het voetbalveld van Hollebeke pauzeerden we een eerste keer. We bestelden een kop verse, dampende soep en een broodje met kaas. Het smaakte heerlijk. Door de bossen wandelden we dan terug naar Zandvoorde.

Bij onze tweede passage in het dorp lieten we niet na eventjes halt te houden in het volkscafé de “Lustigen Boer” bij Patrick, onze favoriete stopplaats. Het was ondertussen rond de middag en het was tijd voor iets anders en straffer dan soep en we bestelden een trappist van Westvleteren. De “pater” smaakt hier namelijk op zijn best en we werden er zoals steeds vriendelijk bediend. Tot voor enkele jaren was patron Patrick zowel bakker als cafébaas. De klanten hadden de keuze: rechts de bakkerij of links het café. Sommige klanten kozen eerst voor het café en dan de bakkerij, anderen eerst de bakkerij en dan het café.  Anderen kozen enkel voor het café of voor de bakkerij. Nu kunnen de klanten nog enkel kiezen voor de toog want Patrick is niet langer bakker.

Vanuit Zandvoorde stapten we terug over verharde wegen naar Kruiseke. Op het einde werden we nog getrakteerd op een jenever.

Het was een mooie wandeltocht in de bosrijke streek ten zuidenoosten van Ieper.

Foto’s : Kruiseke 19 november 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.