15 oktober 2016: Rekkem (22 km)

Open Grenstocht: Wandelen in de grensstreek Rekkem-Halluin

De tocht werd georganiseerd door wandelclub de 12 uren van Lauwe.

De wandeltocht startte vanuit een zaaltje in het centrum van Rekkem, een deelgemeente van grensstad Menen. De wandelaars hadden de keuze uit drie lussen vertrekkende vanuit de startzaal. Het dorpje ligt pal op de grens met onze zuiderburen en deze streek was vroeger het strijdtoneel van het kat-en-muisspel tussen de Blauwers of smokkelaars en de Commiezen of douaniers.

Het voorbije weekend werd trouwens ook opnieuw de Dag van de Trage Weg georganiseerd. De parkoersbouwer had zijn uiterste best gedaan om zo veel mogelijk smokkelpaadjes en onverharde wegen in het parkoers op te nemen. Die “trage wegen” kregen hier trouwens allemaal een eigen naam zoals: “Brun Cornetwegel”, “Moeskroenwegel”, “Fonteinwegel”, “Heelewegel” enz.

De eerste lus bracht mij via de Kloosterhoek en de wijk “Brun Cornet” naar de grenspost langs de autoweg naar Rijsel. De vrachtwagens en auto’s schoven traag aan om de grensovergang te passeren. Wat verder bij de grenspost aan de Dronckaertstraat stond een groep zwaar bewapende Franse militairen en politieagenten. Ik passeerde nog voorbij het gebouw van de “Stichting Ons Erfdeel”, gelegen pal op de grens. Voor het gebouw staat een kunstwerk van Magloire Dornez: de “Dialoog”. Het monument stelt twee naakte vrouwen voor die met elkaar in gesprek zijn.

Tijdens de tweede lus stapte ik voorbij het kerkje van Rekkem en door een mooie beekvallei tot bij de Leie en het Diefhondbos. Op de terugweg naar Rekkem passeerde ik de grens nabij de wijk Rouge Porte. Wat verder op een kale akker zag ik een groep jagers en van tijd tot tijd weerklonken luide knallen uit hun jachtgeweren.

Tijdens de derde lus stapte ik over de Pilorieweg, een smokkelpad naar de wat hoger gelegen wijk Mont d’Halluin. Een informatiebord langs het paadje leerde me dat er hier vroeger op de grens een smokkelherberg stond: “le Cabaret des Prés”. Boven op de Mont d’Halluin had ik een mooi uitzicht over de lager gelegen Leievallei en zag ik de kerktorens van Menen, Wevelgem, Lauwe en Rekkem.

Het was een mooie wandeltocht met heel wat smokkelpaadjes en onverharde weggetjes in de grensstreek rond Rekkem en Halluin. We wandelden langs, op en over de “frontiere”.

Mijn foto’s van de wandeling: Rekkem 15 oktober 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “15 oktober 2016: Rekkem (22 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.