10 september 2016: Liettres (France) (30 km)

Wandelen langs de boorden van de “prille” Lys (Leie), een stukje langs de GR145 (Via Francigena) en de GRP Tour de la Lys.

Liettres is een klein dorpje in het departement Pas-de-Calais en ligt ongeveer halverwege tussen Saint-Omer en Béthune en maakt deel uit van het Pays de la lys Romane. Onderweg naar Liettres hielden we eerst halt in Aire-sur-la-Lys en gebruikten traditiegetrouw ons Frans ontbijt (espresso en croissant) in een plaatselijke Bar Tabac. Na een halfuurtje reden we verder naar Liettres en zochten de parking op bij de kapel van Sainte-Philomène, volgens de tochtbeschrijving het startpunt.
Liettres is gelegen in de vallei van de Laquette, een zijriviertje van de Lys (Leie), die wat zuidelijker ontspringt in Lisbourg. We passeerden onmiddellijk het witte, kalkstenen kerkje en klommen uit de vallei. We bemerkten weldra de bewegwijzering van de GR145 (Via Francigena), de pelgrimsroute van Canterbury naar Rome. Gedurende ruim een uur volgden we de Via Francigena in noordwestelijke richting over een kaarsrechte veldweg, evenwijdig aan de “Autoroute des Anglais (A26)”. Gelukkig lag deze drukke autoweg op ruime afstand van het pad en was het lawaai van het voorbijrazende verkeer niet hoorbaar. Ondertussen genoten we van een weids panorama op de vallei van de Lys en merkten aan onze rechterzijde de torens op van Aire-sur-la-Lys en in de verte de silhouetten van de “Monts de Flandre”.

We verlieten de GR145 en we wandelden nu over een andere veldweg en we dwarsten de A26 en daalden af richting Cresques. Bij de brug over autoweg werden we opgeschrikt door een autobestuurder, die ons vanuit zijn wagen vroeg of we zijn twee loslopende honden niet hadden gezien. We antwoordden ontkennend. We vroegen ons af welk hondenras de man bedoelde en hoopten stilletjes de honden niet tegen te komen op ons pad.

We kwamen een eerste keer bij de Lys (Leie). De rivier is hier nog amper breder dan een beekje. Het pad liep rond een visvijver en we bereikten de “camping du Lac de Rebecques”. Het onthaal voor de campinggasten was in een houten chalet en we konden er iets fris drinken. We werden er vriendelijk onthaald. Na de korte pauze kwamen we bij de oevers van de Lys bij een oude vervallen sluis uit 1863. We namen enkele foto’s van de schilderachtige omgeving en stapten dan tot bij de dorpskom van Mametz. Volgens de routebeschrijving was er hier een café waar we even konden uitrusten. Vanaf Mametz volgden we daarna de geel-rode tekens van de GRP Tour de la Lys. Na een poosje kwamen we opnieuw bij de oevers van de Lys en volgden het riviertje langs de rechteroever. Plots stopte het pad en stonden we midden netels en struikgewas. Langs de andere oever bemerkten we een mooi pad en we beseften dat we eigenlijk langs de andere kant van het riviertje moesten wandelen. Er over springen was geen optie want dit zou ons ongetwijfeld een nat pak hebben bezorgd.  We keerden op onze stappen terug tot bij het bruggetje dat we niet hadden opgemerkt en vervolgden onze tocht via het goede pad en de GRP.

Via het gehucht Moulin-le-Comte bereikten we de rand van Aire-sur-la-Lys.  Op de plaats waar de GRP de binnenstad intrekt, verlieten we het pad. De meanderende Laquette werd nu onze volgende metgezel en volgden een pad langs het riviertje. De routebeschrijving leerde ons dat de tocht nu wat avontuurlijker zou worden. En inderdaad het pad stopte en we moesten door een weide stappen. De grazende koeien gaapten ons verdwaasd aan en maakten gelukkig gedwee plaats. We bleven de oever volgen en moesten een tweetal keer onder of over een prikkeldraad tot we opnieuw een begaanbaar pad bereikten. We doorkruisten het dorpje Witternesse en daarna Quernes. We bereikten uiteindelijk het Bois de Linghem en het pad ging stevig bergop door het bos. In het bos was er tijdens de Tweede Werldoorlog een Duitse lanceerbasis van V1-raketten richting Engeland. We daalden af en moesten nog onder de autoweg A26 door. Weldra zagen we Liettres liggen in de vallei van de Laquette.

We hadden een mooie wandeling gemaakt over de Via Francigena, langs de jonge Leie en de avontuurlijke Laquette.

Enkele foto’s : Liettres (FR) 10 september 2016


Het parkoers: Liettres (FR) 10 september 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.