30 juli 2016: Diksmuide – Nieuwpoort (GR130) (26 km)

GR130 Ijzer van Diksmuide tot Nieuwpoort.

Wandelen langs de frontlijn van de Groote Oorlog.

Bij de brug over de Ijzer in Diksmuide staat een GR-wandelboom. De GR130 (GR-Ijzer) en de GR131 (Krekengebied-Ieperboog) die vanaf de Knokkebrug een tiental kilometer samenlopen, vervolgen vanaf hier opnieuw elk hun eigen weg. De GR130 (samen met de GR Langs de sporen van de Groote Oorlog  in de Westhoek) trekt verder langs de Ijzer en door de Ijzerbroeken “Bachten de Kupe” tot aan de monding in Nieuwpoort.

Mijn bestemming was Nieuwpoort en dus volgde ik verder de markering van de GR130 en liet Diksmuide en de Ijzertoren achter me. Het pad volgt een tijdje de linkeroever van de Ijzer voorbij het Stiltepad, een verbinding tussen de “Frontzate” en de Ijzerdijk, en voorbij de Dodengang. De sporen van het Ijzerfront en vier jaar Groote Oorlog zijn zichtbaar en heel duidelijk aanwezig. Wat verder kwam ik bij de site van de Petroleumtanks om daarna via een pad door de Ijzerbroeken naar Oud-Stuivekenskerke of het Onze-Lieve-Vrouwhoekje te wandelen. “Oud Stuivekens” ligt midden de stilte en de rust van de polders en ik nam ruim de tijd om er enkele foto’s te nemen.

De GR trekt daarna verder door de broeken en langs de Reigersvliet tot bij het natuurgebied de Viconia kleiputten, vlakbij de dorpskern van Stuivekenskerke. Hier werd na de Tweede Wereldoorlog klei gedolven voor de steenbakkerij in Nieuwpoort. Nu is het een rust- en broedplaats voor tal van vogelsoorten. Het gebied wordt beheerd door het agentschap voor Natuur en Bos. De “Stuvetjes wandelroute” vertrekt vanuit Stuivekenskerke en verkent de regio. Bij het verlaten van het reservaat bereikte ik weldra opnieuw de Ijzerdijk iets ten zuiden van het gehucht Tervate.

Bij de Tervatebrug vervolg ik de tocht over de rechteroever en langs de Vladslovaart, die hier parallel loopt aan de Ijzer tot bij de mooie, imposante Schoorbakkehoeve. De GR volgt daarna vanaf de Schoorbakkebrug het jaagpad op de rechteroever tot bij de Uniebrug. Ondertussen was het lichtjes beginnen regenen en moest ik mijn paraplu bovenhalen. Gelukkig was de bui vlug over en kon ik de tocht verder in T-shirt afwerken.

Ik nam eventjes de tijd om wat te verpozen en iets te eten en te drinken in de horecazaak bij de brug: “d’Uniebrugghe”.

Het traject van de  GR-Ijzer steekt de Uniebrug over. Nu kwam ik op het grondgebied van Nieuwpoort. Ik wandelde verder over het jaagpad en bereikte weldra het waterspaarbekken dat ook gebruikt wordt voor waterrecreatie. Ik stapte nog voorbij het Bloso-centrum en kwam bij het sluizencomplex de “Ganzenpoot”. Hier werden in 1914 de sluizen geopend waardoor de Ijzerpolders gedeeltelijk onder water werden gezet en het Duitse leger kon worden gestopt.

Bij de GR-wandelboom aan de Ganzenpoot (kruising met de GR5A Noord) stapte ik langs de havengeul verder tot bij het Westerstaketsel in Nieuwpoort-Bad. Ik passeerde nog het monument van Koning Albert I met het bezoekerscentrum “Westfront Nieuwpoort” en de vismijn.

Mijn fotoreportage: Diksmuide-Nieuwpoort 30 juli 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.