16 juli 2016: Breskens-Sluis (30 km)

Wandelen over het Nederlands Kustpad (LAW5) langs de Zeeuwse kust: van Breskens tot Cadzand en dan via Retranchement naar Sluis.

Ik werd keurig gedropt aan de veerhaven van Breskens. Van hieruit kan men de overzet nemen naar Vlissingen maar voor mij was de haven het vertrekpunt van een wandeltocht langs de Zeeuwse kust en door de polders naar Sluis. De rood-witte tekens van het Nederlands Kustpad waren mijn leidraad al had ik voor alle zekerheid de route op mijn GPS-toestel opgeladen. Het Nederlands Kustpad (LAW5) loopt van in het zuiden van Nederland langs de kust tot aan de Duitse grens in het noorden. Het LAW-pad is 725 km lang en is daarmee het langste aaneengesloten wandelpad bij onze noorderburen.

Vanuit Breskens wandelde ik langs de kust naar Cadzand. Aan de overkant van de Westerschelde zag ik de skyline van Vlissingen en de kust van Walcheren. Onderweg passeerde ik de stranden van Groede en Nieuwvliet. Er zijn heel wat strandpaviljoens waar men op het terras van het zonnetje kan genieten bij een hapje en een drankje.

Bij Groede verlaat het traject van het LAW-wandelpad eventjes de kust en wandelt men door de natuur van de Groese Polders en langs de Zwartegatse Kreek en door de Cletemspolder. Bij Nieuwvliet wandelde ik door de Verdronken Zwarte Polder. Via een opening in de duinen stroomt de zee hier nog steeds de polder in. In het mooie natuurgebied graast een kudde schapen en het is een broedplaats voor zeldzame vogels.

Vanuit Cadzand zag ik onze Vlaamse kust met de kranen van de haven van Zeebrugge en de appartementsgebouwen van Knokke. Ik was reeds halverwege de tocht en rustte eventjes uit op een terrasje op het strand van de badplaats.

Ik liet hier definitief de zee en het strand achter mij en wandelde landinwaarts. Wat verder genoot ik van een mooi uitzicht over de Zwinvlakte en passeerde een eerste grenspaal (grenspaal 369). Langs de oevers van het Uitwateringskanaal stapte ik naar het omwalde dorpje Retranchement. De wallen werden in de 17e eeuw aangelegd ter verdediging van het Zwin. Het LAW-pad loopt over deze wallen en het is genieten van de rust en de mooie omgeving. In het gezellige plaatsje staat een houten molen.

Onderweg naar Sluis wandelde ik een poosje op de grens tussen België en Nederland en passeerde nog een tweetal grenspalen. Weldra kreeg ik het vestingstadje Sluis en de toren van het belfort, het enige belfort van Nederland, in het vizier. Ook in Sluis loopt het LAW-pad over de wallen rond het stadje. De wandeling eindigde bij de wandelboom aan de Kaai. Hier is tevens het vertrekpunt van het grenslandpad (LAW11) dat Sluis verbindt met het stadje Thorn in Limburg.

Mijn foto’s: Foto’s Breskens-Sluis

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “16 juli 2016: Breskens-Sluis (30 km)

  1. Lijkt me een mooie tocht te zijn geweest. Prima foto’s ook, die me doen denken aan de Hollandse landschapschilders uit de 17de eeuw. Knap werk.

    1. Hendrik, het was inderdaad een prachtige en heel gevarieerde tocht. Bedankt voor het compliment ivm de foto’s.
      Groeten, Didier

  2. Wat een mooie wandeltocht. En wat blijft het toch een prachtig plaatje he, de natuur op de voorgrond en de havenkranen van de haven van Zeebrugge op de achtergrond. Ga deze tocht ook eens wandelen.

    1. Beslist een aanrader. Ik vond het alleszins een prachtige en heel gevarieerde tocht: de kust, polders, Retranchement en Sluis met hun vestingen. Groeten, Didier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.