Zimmertoren Lier

30 april 2016: Leuven-Lier (Euraudax) (50 km)

Euraudax-tocht van Leuven door het Hageland naar Begijnendijk en verder naar Liereke Pleziereke.

Vandaag stond er een Euraudax-lijntocht van Leuven naar Lier op ons wandelprogramma. Kim en Ivo waren verantwoordelijk voor de tocht en de organisatie. We parkeerden de wagen aan het station van Lier en spoorden met de trein naar Leuven. Met een kleine groep van 25 wandelaars trokken we op pad vanuit een café bij het station van Leuven. Kim had zijn wagen volgeladen met frisdrank en versnaperingen en aan het voetbalveld van Holsbeek geparkeerd. Daar was onze eerste wagenrust na ruim 7 km. Onderweg werden we getrakteerd op een steil klimmetje en modderige paadjes door de mooie natuur van het Hageland, de streek tussen Leuven en Aarschot. We passeerden regelmatig paaltjes van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels.

Na de wagenrust stapten we verder door het mooie Hageland naar Wezemaal, een deelgemeente van Rotselaar. We stapten voorbij de Sint-Martinuskerk en de pastorij en rustten er een halfuurtje in een café. Daarna mochten we onmiddellijk flink aan de bak. We passeerden de wekelijkse markt op het marktplein en het bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn en mochten onze duivels ontbinden bij de beklimming van de Wijngaardberg. Op de zuidelijke flanken van deze heuvel werd aan wijnbouw gedaan en we stapten er voorbij een groeve waar bruine ijzerzandsteen werd ontgonnen. Ijzerzandsteen is typisch voor het Hageland en het werd gebruikt bij de bouw van heel wat kerken en woongebouwen. We stapten verder langs fruitboomgaarden en door het Vorsdonkbos-Turfputten richting Gelrode en Betekom. We waren nu op het grondgebied van Begijnendijk en bij het station, na 25 km wandelen, namen we afscheid van een 10-tal tochtgenoten.

In Booischot konden we een tweede keer een halfuurtje uitblazen in een sportcentrum. We stapten daarna een tijdje langs de spoorweg Lier-Aarschot. We passeerden Heidelo en wandelden door de industriezone van Heist-op-den-Berg. In Berlaar-Heikant hadden we 40 km gestapt en hadden we onze laatste café-rust. Via Gangelberg wandelden we naar Koningshooikt. Kim had toelating gekregen om een stukje doorheen een privé-gebied te trekken. Onze groep werd er  achterna gezeten door een 4-tal dreigende en blaffende honden, die onze passage blijkbaar niet apprecieerden.

In Koningshooikt merkten we de bedrijfsgebouwen op van autobusbouwer Van Hool en hadden we nog een korte, laatste wagenrust. Via de Molenhoek, een mooi graspad en een kasseiweg kwamen we bij de ringweg rond Lier. We wandelden nog door het historische centrum van de Pallieterstad. Een bereidwillige ober nam nog een groepsfoto van de 15-koppige Euraudax-bende met de Zimmertoren als achtergrond.

Na bijna 52 km bereikten we het station van Lier en bedankten Kim en Ivo voor de mooie tocht en namen afscheid van de andere wandelaars.

Mijn foto’s : Leuven-Lier 30 april 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.