16 april 2016: Westouter-Stavele (GR5A Zuid) (32 km)

Met de GR5A doorheen het Hoppeland

Enkele weken geleden stapten wij door het Heuvelland van Zandvoorde naar Westouter (Zandvoorde-Westouter). We vervolgden nu onze GR5A-tocht vanuit dit mooie dorpje aan de voet van de Rode Berg en hadden Stavele als bestemming gekozen. Een tocht van ruim 30 km.

We verlieten stilaan het West-Vlaamse Heuvelland. De heuvels aan de horizon achter ons werden alsmaar kleiner. Toch bleef het landschap golvend en was het een puur genot om te wandelen in de mooie natuur van deze prachtige streek. Het kerkje van het Frans-Vlaamse dorpje Boeschepe en de Catsberg lagen wat verderop en we wandelden een tijdje over de “frontiere” op Frans grondgebied. Langs de andere kant ontwaarden we de torens van hoppestad Poperinge en bereikten na een poosje de eerste hoppevelden.

Wat verder merkten we de torenspits op van de kerk van het grensdorpje Abele en kwamen we bij het Helleketelbos. Het traject van de GR5A loopt doorheen het kleine bos en bij het verlaten van het bos stapten we in dalende lijn in de richting van Sint-Jan-ter-Biezen, een gehucht tussen Poperinge en Watou. Een man langs de kant van de weg keek ons na en wenste ons ondertussen “veel courage”.

We bereikten wat later het kasteel “’t Couthof” gelegen langs de weg van Poperinge naar Proven. Het kasteel is omgeven door een kasteelpark en was daardoor voor ons onzichtbaar. Een lange kaarsrechte veldweg bracht ons tot bij het domein de Lovie, een centrum voor begeleiding van personen met een mentale handicap.

In Proven hadden we bijna 20 km gestapt en we stapten er een café binnen om eventjes te rusten en iets te drinken. We werden er warm onthaald want Patrick was hier enkele jaren voetbaltrainer geweest en dus welbekend.  Een nieuwsgierige stamgast vroeg ons naar onze bestemming en legde ons uit hoe we het snelst en het best in Stavele konden geraken. Hij stelde ons zelfs bereidwillig voor om ons met zijn wagen tot ginds te voeren . Wij bedankten voor het aanbod en vervolgden na een halfuurtje onze tocht.

In Haringe stapten we voorbij het bronzen beeld van Karel de Blauwer. Het beeld herinnert aan de “blauwers” of smokkelaars die hier vroeger in deze streek hun leven riskeerden. Het dorpje heeft ook een mooi, geklasseerd kerkje: de Sint-Martinuskerk. We wandelden langs de Heydebeek en in Roesbrugge bereikten we de Ijzer. Aan de brug over de Ijzer staat een GR-wandelboom want ook de GR130 Ijzer passeert hier. Deze GR verbindt de bron van de Ijzer in Buysscheure (Frans-Vlaanderen) met de monding in Nieuwpoort. Beide GR-paden volgen de linkeroever van de Ijzer stroomafwaarts tot Stavele. Links van ons merkten we het kerkje op van Beveren aan de Ijzer en de witgekalkte Brouckmolen.

Na 32 km stappen bereikten we Stavelebrug. Greet en Karine wachtten ons  op in ’t Hof van Commerce.  Daarna toerden we nog wat rond in de streek want het was “toevallig” het “Weekend van het volkscafé”. Van geluk gesproken.

De volgende etappe, onze laatste op de GR5A, zal ons doorheen de Moeren naar De Panne leiden.

Mijn fotoreportage : Westouter – Stavele 16 april 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.