27 februari 2016 : Ronse – Rollegem (GR5A Zuid) (38 km)

6 de etappe van GR5A Zuid : van Ronse naar Rollegem

Het was al een heel poosje geleden dat we via de GR5A vanuit Geraardsbergen in Ronse waren aanbeland (Geraardsbergen-Ronse). Het station was het startpunt van de etappe en we wandelden door de straten van de stad tot bij het traject van de GR5A. Ronse was in de vorige eeuw een echte textielstad. Toen werden de fabrieken nog midden in de stad gebouwd en men kan nog heel wat architecturale pareltjes en vroegere textielgebouwen bewonderen die herinneren aan dit rijke textielverleden.

Weldra verlieten we de bebouwde kern van de stad en het parkoers ging al meteen flink bergop. We liepen even binnen in de mooie kapel OLV van Wittentak en na een kort klimmetje van een stukje Scherpenberg-Hotond daalden we af tot bij het kerkje van De Klijpe.
Voor ons lag de beboste heuvelrug van de Kluisberg en het ging opnieuw bergop tot bij de Ronde van Vlaanderenstraat. In het Kwaremontse café “d’Oude Hoeve” stopten we een eerste maal. Het was er warm (Leuvense stoof) en gezellig druk. Een groep wandelaars was net voor ons aangekomen en het was eventjes wachten op onze kop koffie, maar we werden zeer vriendelijk bediend door Joëlle.

Via de onverharde weg boven op de heuvelkam van de Kluisberg stapten we door het Kluisbos richting Vierschaar, een plaats waar vroeger “recht” werd gesproken, en de toren op het hoogste punt. Links van ons lag Wallonië en rechts Vlaanderen en we wandelden over de taalgrens die eveneens gewest-, provincie- en gemeentegrens is. We passeerden ondertussen enkele mooie GR-wandelbomen (kruising met de GR122/123) en we merkten op dat De Panne nog 157 km verder Westwaarts ligt.
Bij het “Maison des Randonneurs” begonnen we aan de afdaling (Chemin de la Vallée) tot bij de Schelde en genoten van het prachtig uitzicht over de Scheldevallei. We wandelden nu richting Ruien over de vroegere spoorlijn 85 (Oudenaarde-Moeskroen).

Via de brug tussen Ruien en Rugge staken we de Schelde over. Deze plaats was het decor van het verhaal dat Stijn Streuvels beschreef in zijn boek “de teleurgang van de Waterhoek“. We volgden daarna een 2-tal kilometer het jaagpad langs de waterweg stroomopwaarts tot bij de nieuwe fietsbrug “Ijzerwegbrug” en pikten daarna opnieuw het traject op van de vroegere spoorlijn 85. Bij het station van Avelgem verlieten we eventjes de GR5A en gingen op zoek naar iets eetbaars.
Na de eet- en rustpauze ging de tocht verder over de kaarsrechte, geasfalteerde vroegere spoorlijn tussen Avelgem en Kortrijk tot het oude stationsgebouw van Heestert-Moen.

Hier vertrekt de Orveytwandelroute en het GR-pad volgt verder de vroegere spoorlijn maar nu wandelt men doorheen een verrassend mooie groene oase. Het is evenwel oppassen want het vlonderpad is dringend aan vervanging toe.
Bij het sas van Moen staken we het kanaal Kortrijk-Bossuit over en kwamen bij het mooie, pittoreske Sint-Pietersbrugje, een 19e eeuwse ijzeren ophaalbrug en stapten daarna door het Orveytbos.

Bij het verlaten van het kleine natuurgebied kwamen we in het glooiende landschap van het Land van Mortagne en wandelden verder op de hoogtekam tussen Leie en Schelde. We passeerden de molen “Ter Klare” op het grondgebied van Sint-Denijs en stapten richting Bellegembos en kwamen een poosje later bij het vertrekpunt van het Argendaalwandelpad. Een mooie onverharde wegel overgaand in een betonnen kerkpad leidde ons naar de dorpskern van Bellegem.

We besloten om nog door te stappen tot Rollegem en daar de bus te nemen naar Kortrijk. We bereikten na 38 km het kleine dorpje ten zuiden van Kortrijk. De mooie historische hoeve “Hof van Rollegem” ligt op een boogscheut van het kleine kerkje. In het plaatselijke café konden we onze grootste dorst laven vooraleer we de bus namen.

Mijn fotoreportage : Ronse-Rollegem 27 februari 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.