6 september 2014 : Lapscheure – Brugge (GR5A) (27km)

GR5A Noord :Zwerftocht door het Brugse Ommeland en het land van Tijl en Nele.

We parkeerden de wagen bij het station in Brugge en namen de bus naar Breskens tot in Westkapelle. Daar stapten we na een wachttijd van 45 minuten over op de belbus naar Lapscheure.

In deze deelgemeente van Damme, gelegen op een boogscheut van Sluis, begonnen we onze tocht naar Brugge. Via de Zeedijk wandelden we tot bij de Blauwe Sluis. In de verte zagen we de torens van het vestingstadje Sluis. Aan de andere kant van de dijk ligt “het Lapscheurse Gat“, dat de grens vormt tussen België en Nederland.

Bij de Sint-Donaashoeve bereikten we de Damse Vaart. Met het zelfbedieningspont de “Kobus” kan men hier de Vaart oversteken. We bleven echter over de met gras begroeide vaartdijk wandelen tussen de rijen krom gewaaide populieren tot Hoeke, de kleinste deelgemeente van Damme. Hier staken we het kanaal over. Via de Krinkeldijk, die door het polderlandschap slingert, stapten we naar het mooie dorpje Oostkerke met de platte kerktoren en zijn witgeschilderde huizen.
We passeerden het kasteel van Oostkerke en via een onverharde weg, afgezoomd met knotwilgen bereikten we opnieuw de Damse Vaart bij de Sifons, waar de Vaart en de Stinker en Blinker elkaar kruisen. Op weg naar Damme passeerden we nog het natuurreservaat “Romboutswerve” en de historische site “Verbrand Fort“, dat werd aangelegd om Damme en Brugge te beschermen.

In Damme namen we de tijd om eventjes uit te rusten en op een terrasje proefden we een “Uilenspiegelbier“.
Het GR-pad leidde ons daarna verder door het historische stadje en over de stadsvesten. We volgden daarna het Zuidervaartje tot bij de Dampoort, een vroegere stadspoort van Brugge.

We volgden eerst de Brugse vesten en kozen dan voor het traject dwars door de prachtige, historische Brugse binnenstad. In het centrum en op de Grote Markt liepen de toeristen elkaar voor de voeten. Wat een verschil met de rust van het vlakke polderland.

De volgende tocht op de GR5A Noord zal ons naar Watervliet leiden, een dorpje in het Meetjesland.

Mijn foto’s : Lapscheure-Brugge
De foto’s van Patrick : Lapscheure-Brugge

 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.