28 juni 2014 : Vimy (France) (21km)

Littekens van de Groote Oorlog in het Noorden van Frankrijk

Vimy is een plaatsje in de regio Nord-Pas-de-Calais, gelegen ten zuiden van Lens en ten noorden van Arras.

In april 1917 poogden Canadese en Britse troepen de heuvelrug van Vimy (Vimy Ridge) te heroveren op het Duitse leger dat deze strategische plaats reeds sedert 1914 bezette. Op deze plaats werd er na de Eerste Wereldoorlog een imponerend oorlogsmonument opgericht ter nagedachtenis van de soldaten die hier sneuvelden: The Canadian National Vimy Memorial.

De parking aan het monument was het vertrekpunt van onze tocht. Het parkoers had ik gedownload van de site www.tracegps.com en opgeladen op mijn GPS. Hoofdzakelijk onverharde wegen leidden ons via Souchez en Carency naar Ablain-St-Nazaire. In de verte zagen we de ruïnes van de abdij van Mont-Saint-Eloi (Mont-Saint-Eloi).

De straten van Ablain-St-Nazaire waren afgesloten voor het verkeer want het was er feest en rommelmarkt. In het plaatselijke café namen we een korte rustpauze. Toen we het dorp uitliepen, ging het onmiddellijk steil omhoog tot we uiteindelijk boven op de heuvel bij de indrukwekkende Franse militaire begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette (zie site) arriveerden. Hier liggen meer dan 40.000 Franse soldaten, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, begraven. In het midden van deze site staat een basiliek in neobyzantijnse stijl en een lantaarntoren van 52 meter hoog.

We namen ruim onze tijd om deze begraafplaats te bezoeken. Daarna daalden we opnieuw af naar Ablain-St-Nazaire en kwamen wat later terug in Souchez. Van daaruit ging het opnieuw bergop richting Vimy Ridge en kregen we nog een flinke regenbui over ons heen. Na de tocht bezochten we nog de site en het bezoekerscentrum van The Canadian National Vimy Memorial.


We hadden een prachtige tocht gemaakt in een streek die ons ten zeerste beviel. De beide historische sites op het parkoers deden ons beseffen hoe hevig er in deze streek gevochten werd en hoe veel jonge, onschuldige jongens er aan het front werden geslachtofferd. Waarom ?????

Hier kun je de foto’s bekijken :  Vimy 28 juni 2014

Het parkoers : Parkoers 28 juni 2014

 les terrils jumeaux du 11/19 bij Lens
les terrils jumeaux du 11/19 bij Lens
Franse militaire begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette
Franse militaire begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette
Franse militaire begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette
Franse militaire begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette
The Canadian National Vimy Memorial
The Canadian National Vimy Memorial
The Canadian National Vimy Memorial en les terrils jumeaux du 11/19
The Canadian National Vimy Memorial en les terrils jumeaux du 11/19

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.